21.6.2014

Harrastuskurssi : PK-lajit

Torstaina 19.6. meillä oli harrastuskurssilla vuorossa pk-lajit. Sitä kertaa olin odottanut ehkä kaikista eniten, enkä flunssasta huolimatta voinut sitä sitten jättää väliin. Ensin meille kerrottiin teoriaa sekä jaettiin vihkonen palveluskoiralajeista ja sen jälkeen alettiin testaamaan eri lajeja.

Ensimmäisenä kokeiltiin jälkeä. Jokainen kävi tallaamassa jonkun pituisen jäljen koiralleen, kun koirat odottivat autossa. Tein Timille suoran, ihan lyhyen (jotakuinkin 10 metriä) olevan jäljen. Alussa se meni jäljen alkupäähän ihan hyvin, mutta eksyi helposti jäljeltä. Käytin houkuttelua nyt ensimmäisellä kerralla ja jossain puolessa välissä jälkeä koira tajusi homman jujun ja löysi loppu"tallaukselle" ja siellä olevalle ruokarasialle.
Nenää T käytti koko harjoituksen ajan hyvin, oli vähän hermostunut ja ihmetteli muutenkin uutta paikkaa. Tätä tullaan kuitenkin harjoittelemaan varmasti uudelleenkin. :-)

Tässä välissä koirat pääsivät autoon, kun menimme tallaamaan aluetta hakua varten. Tässä vaiheessa aloin miettiä paljon tätä koirajuttua. Kuten on varmasti kaikille selvää, koiraharrastuksessa mulle yksi tärkeä elementti on sen sosiaalisuus. Siellä me n. 10 ihmistä tallattiin metsää, oli kylmä ja välillä satoi vettä, mutta kaikki oli hymyssä suin. Ai että mulle tuli hyvä mieli. :)
Teimme harjoituksen niin, että ensin koira tutustui maalimiehiin joista toinen lähti juoksemaan metsään kutsuen koiraa tyyliin "Timii, täällä, mihin mie meen, Timppaa" ja me odotettiin T:n kans. Kun maalimies meni piiloon, niin sanoin Timille "ukko" ja silloin lähdettiin etsimään, että mihin se ukko on mennyt. Eka harjoituskerta meillä epäonnistui, koska Timi päätti alkaa kakkatauolle ja tutki kaikkea muuta. Lopulta ukko kuitenkin löytyi ja vau - sillä oli vaikka mitä hyviä herkkuja mukanaan, Timi oli ihan innoissaan. Toinen maalimies löytyi jo helpommin. :-)

Viimeisenä mentiin testaamaan esineruutu. Pienelle alueelle piilotettiin kolme esinettä, ja kun koira nuuhkaisi niitä, niin hirveät kehut ja palkat. Tässä mulla ois voinut olla naksutin käytössä, mutta harmillisesti jätin sen kotiin. Timille näytettiin selvästi esineet, heiluteltiin niitä ja heitettiin sitten johonkin kohti. Ensin Timiä meinas kiinnostaa vain aiempana tutkimassa käyneen nartun hajut, mutta kyllä se sitten löysi jokaisen esineen. Tätä pitää jatkaa enempi kotona!

Tykkäsin tästä pk-kerrasta juuri niin paljon kuin olin ajatellutkin. Se oli aivan rakkautta ensi silmäyksellä. Timin kanssa tullaan jatkamaan näitä harjoituksia kotona ja tulevaisuudessa omistan toivottavasti koiran, jolla on vielä enemmän intoa puuhailla näiden hommien parissa ja ehkäpä ne pk-kilpailuoikeudetkin. Suosittelen kyllä kaikille, että käykää tutustumassa lajiin, jos mahdollista! Kunhan vaan varaudutte siihen, että siellä keskellä metsää vesisateessa voidaan olla se kolmekin tuntia, kun harjoitellaan. :D

4 kommenttia:

 1. Oi, kuulostaa hauskalta, Timikin varmasti nautti! :) Täytyy kokeilla noita Sofinkin kanssa enempi, nenänkäyttötreenit tulis kyllä tarpeeseen kun usein tuon meno on sellasta päämäärätöntä juoksentelua ja kadonnut asia/ihminen löytyy sattumalta kun Sofi juoksee hurmiossa sen ohi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä ihan yksi mun lempparijutuista tällä kurssilla! :) Vielä ensi viikolla mejä, jota odotan kans vähintään yhtä paljon.
   Nuo nenänkäyttötreenit on kyllä aivan tajuttoman hyviä, ne rauhoittaa koiraa tosi paljon. Tuota hakuahan voi treenata vaikka niin, että lähdet metsään jonkun kaverisi kanssa ja se toinen juoksee piiloon (niin että Sofi näkee sen) ja sitten riennätte etsimään sitä. Palkaksi aivan hirveät kehut ja nameja, niin Sofi muistaa sitten jatkossa miten mahtavaa se etsiminen oli. ;)

   Poista
 2. Itse käyn koirien kanssa hakutreeneissä jo kolmatta vuotta, se vaan totta tosiaan on niin mukavaa ja koirat nauttii, että pakko se vain lähteä uudelleen ja uudelleen metsään rämpimään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mukava kuulla että täällä on joku hurahtanut! :D Oli kyllä ihan huippua, toivottavasti pääsen testaamaan pian uudelleen.

   Poista