13.5.2013

Epätoivoa

Yritän aina pitää tämän blogin mahdollisimman positiivisena ja kertoa niistä hyvistä asioista mitä meidän elämässä tapahtuu. Kuitenkin varmasti jokainen koiranomistaja tietää, ettei ne päivät ja viikot aina oo sitä ruusuilla tanssimista. Saatan joskus vielä katua sitä, että tämän blogikirjoituksen julkaisen, mutta koska haluan tästä blogista myös keinon purkaa omaa pahaa oloa, niin kirjoittelen nyt vähän syvällisemmin muutaman sanasen. Kommenttia saa toki heittää, jos jotain tulee mieleen.

Timi on pienestä pitäen ollut meidän perheen lellikki. Koiralle on asetettu sääntöjä, mutta jotkut asiat ovat olleet "no tuohan on pieni koira, ei haittaa" -juttuja, esim. vasten pomppiminen. Ainoa joka meillä on alusta asti pitänyt huolen, ettei koira pompi, on siskoni. Timi ei myöskään ikinä ole nukkunut kanssamme samalla sohvalla tai sängyllä, eikä muutenkaan saa viettää aikaa sohvalla, jos olemme kotona. Siihenhän emme voi suuremmin vaikuttaa, mitä koira täällä tekee työ- tai koulupäivien aikana.

Timi on aina ollut myös sellainen, että se kuuntelee - jos haluaa. Se tottelee - jos haluaa. Jos ympärillä on häiriötä, mulla ei satu olemaan nameja, tai jostain muusta syystä, niin koira ei tottele - ei todellakaan. Enkä halua, että tästä tulee väärä kuva, kyllähän Timi tekee temppuja ja on niitä hyviäkin päiviä, mutta nykyään ne tuntuvat olevan aika harvassa. Tämä myös turhauttaa minua tosi paljon. Jos yritän komentaa koiraa eikä se tottele -> turhaudun -> Timi alkaa perseilemään vaan enemmän, koska se ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä.

Timppa ei ikinä oo ollut hirveän hyvä kulkemaan hihnassa. Nykyään se alkaa onneksi jo sujumaan astetta paremmin, meillä on nuo valjaat auttaneet paljon asiaa. Yleensä Timi on vähän sellainen, että se saattaa hyvinkin jäädä taakseni ja koiraa sitten pitää vetää eteenpäin. Myöskään makaaminen keskellä tietä ei oo mikään uusi näky. No mutta niin, ongelmaksi meille on muodostunut toisten koirien ohittaminen. Aina Timi on vetänyt muita koiria kohti ja pomppinut niiden luokse. Meillä ei toimi se, että koira laitetaan istumaan ja odotetaan että toinen menee ohi. Meillä ei toimi se, että alan namittaan koiraa ennen kuin toinen on kohdalla. Meillä ei toimi myöskään kontaktin ottaminen, koska ei koira ota sitä kontaktia. Sitä kiinnostaa vain ja ainoastaan se toinen koira, aivan sama, vaikka skeittaava norsu menisi ohi - Timi näkee vaan sen toisen koiran.

Lisäksi tuohon ohittamiseen on nyt tullut remmirähjääminen. Timi murisee tai haukkuu niille toisille koirille, pyörille ja lastenvaunuille. On eri asia, jos mie työnnän lastenvaunuja, silloin koira kävelee nätisti vierellä, mutta jos rattaat/vaunut tulee vastaan, niin Timi alkaa haukkua.

Mulla on erittäin epätoivoinen olo. Tiedän, etten oo tehnyt tuon koiran kans niitä asioita, mitä se olisi tarvinnut. En oo kouluttanut sitä sen tarvitsemilla tavoilla. En oo sosiaalistanut tarpeeksi, en treenannut niin paljon, mitä tarvitsisi. En oo asettanut oikeita rajoja. En oo ollut Timille se johtaja, minkä se tarvitsisi. Tottakai koira on hukassa, epävarma ja pelokas, jos sille ei näytetä muita keinoja. Timi aistii minusta sen epävarmuuden kun muut tulee vastaan eikä osaa toimia millään muulla tavalla kuin räyhäämällä toisille. Miksi en oo ottanut näitä asioita tosissani ja reilusti vastaan, kun ne on tulleet kohdalle?

Eilen kuitenkin lähti viestiä kouluttajalle. Minun on turha haaveilla näyttelykehistä ja muusta, jos en saa omaan koiraani minkäänlaista kontaktia eikä se luota minuun yhtään. Meillä molemmilla on pelko ja meillä on niin huono suhde, että itkettää myöntää koko asia. Aloitetaan tää kaikki uudestaan, kohdataan asiat niin kuin pitää ja ennen kaikkea meidän pitää nyt antaa toisillemme aikaa.

Meistä vielä tulee voittamaton pari, jonain päivänä.

10 kommenttia:

  1. tiiän niin tuon tunteen! oon itekki aina välillä ihan hukassa tuon koiran kanssa. ite opetin katsekontaktin ihan sillee että laitoin koiran istumaan mun eteen ja laitoin kädet selän taakse. mulla oli kädessä makupala ja heti kun koira katso silmiin niin palkkio. tätä toistettiin aika kauanki ja sitten vähitellen lisäsin mukaan nimen ja nytten tottelee jo omaa nimeä ja saa heti katsekontaktin. on auttanu meillä ainaki paljon,vaikka tuohon opetteluun menikin aikaa. tipsut osaa kyllä olla jääräpäisiä.

    oho tulipa pitkä kommentti:-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tota vois meilläkin kokeilla. Timi on välillä niin ulapalla kaikesta, että huhhuijakkaa. :D Ja voin niin kompata tuota jääräpäisyyttä, ei jestas sentään!

      Poista
  2. Itsekin tipsun omistajana huomaan koirassasi aika tyypillistä tipsukäyttäytymistä. Tuo, että kävellään, jos haluttaa, jäädään makaamaan minne vaan, ei saa houkuteltua kuten muita rotuja jne. Tipsua sanotaan koiramaailman kissaksi eli on yleensä vaikea koulutettava. Minulta kesti tosi kauan, ennen kuin osasin hyväksyä Vilin sellaisenaan.
    Tuo vasten pomppiminen on suhteellisen helppo saada loppumaan, luulisin. Kun koira hyppää vasten, niin käännä sille selkä äläkä liiku ollenkaan. Vasta kun koira rauhoittuu, käänny takaisin ja jos hyppääminen toistuu, niin käänny heti uudestaan selkä koiraa päin, ole hiljaa ja liikkumatta jne.
    Jos tulee koiria vastaan, niin minä en jäisi niitä odottamaan vaan lähtisin eri suuntaan tai toiselle puolelle tietä. Timin ikäisenä alkaa usein tuo uroksille uhoilu eli ei tykkää uroksista. Näin kävi meidän Vilille.
    Yritä välttää kaikkia stressitilanteita, pysy itse rauhallisena. Näyty Timille, että hyväksyt hänet ihan sellaisenaan, vaikka se välillä onkin vaikeaa. Älä masennu, Timillä on ehkä murrosikä menossa. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos HooPee! ♥ Tuli heti paljon parempi mieli tästä asiasta. :) Tietenkin jo koiraa ottaessa oli tiedossa, että ei tällä ole mitään sellaista miellyttämishalua kuin esimerkiksi paimen- ja palveluskoirilla, mutta välillä kuitenkin meinaa loppua kärsivällisyys, kun Timi ei jaksaisi innostua minun kanssa touhuamisesta yhtään.
      Tuota vasten pomppimista voisi kokeilla lopettaa myös tuolla keinolla, mistä puhuit. Isosisko saa Timin aina rauhoittumaan vaan käskemällä koiran istumaan - ja aika nopeaa se tekeekin sen sitten, kyllähän koira haluaa huomiota, jos on ollut useamman tunnin yksin/ei ole muuten nähnyt tulevaa henkilöä pitkään aikaan.
      Mutta joo, rauhallisuus ja kärsivällisyys täältä omistajan puolelta olisi meillä varmasti se kaiken a ja o. :) Kiitos kun jaoit ajatuksiasi minun kans!

      Poista
    2. Älä syyllistä itseäsi ollenkaan. Koiralla on oma luonteensa ja niillä mennään. Miellyttämisen halu puuttuu, joten koiraa on ihan oikeasti vaikea motivoida mihinkään. Pyri siihen, että kehut aina, kun koirasi on jollakin tavalla mallikelpoinen. Ei sinun tarvitse olla sille johtaja, kun liikutte ulkona, olette Timin kanssa parivaljakko. Juttele Timille kaikenlaista ja jos ei ole väliä, miten lenkki suoritetaan, niin vaihda suuntaa Timin halun mukaan.
      Me teemme oikeastaan aina niin, sinne kävellään, minne Vili haluaa. Monet kritisoivat tätä tapaa, mutta me olemme kokeneet sen parhaaksi ulkoilutavaksi, ei ole stressiä kummallakaan, ei koiralla eikä taluttajalla.
      Jos on pakko mennä tiettyyn suuntaan eikä Vili halua, niin yleensä otan sen syliin ja kannan vähän matkaa. Tai lähden juoksemaan Vilin kanssa, silloin se useinmiten lähtee kilvan haluamaani suuntaan. Ja kehun kamalasti. :)
      Kyllä se siitä helpottuu, kun Timi vanhenee. Meidän Vili on nyt 4 vuotiaana ihan kiva kaveri, ymmärretään aika hyvin toisiamme.
      Tipsun omistajana on pakko sopeutua koiraan eikä koiran sopeutua ihmiseen...

      Poista
    3. Joo. :) Ehkä meillä tosiaankin nyt on tärkeämpää hommata sitä läheisempää suhdetta ja luottamusta kuin hirveää temppumäärää tai taitoa näyttelykehissä. Ja pitää todellakin miettiä mitä haluan tuosta koirasta, koska en haluaisi koiralle enkä itselleni hirveää stressiä kaikesta, vaan että molemmilla olisi mukavaa ja niin kuin sanoit - oltaisiin se parivaljakko, kun yhdessä kuljettaisiin. Ilon ja kehumisen kautta Timistä varmasti tulee ihan hyvä kaveri mulle. :)

      Poista
  3. Eka koira kaikki virheet, niin se vaan menee (onko tämä edes sun eka koira:D)ja kaiken lisäksi vaativa rotu. Kun Diego tuli meille, itkin kun se oli niin "ilkeä", ei se huomioinu minua melkein yhtään jne jne. Alkoi tuntumaan ettei tuo ole minulle luotu ollenkaan. Tiedän siis tuon turhautumisen tunteen ja se on ikävää plus sitä eiintyy minulla vieläkin. Meilläkään se omistajan ja koiranvälinen suhde ei ole vielä täydellinen koska siihen on tullut kolhuja matkanvarrella. Et siis onneksi ole ainoa jolla on juntturatipsu ja ongelmia sen kanssa:---D Ja tosiaan se suhde kannattaa olla kunnossa ennen kouluttamista.

    Terveisin yksi lukuisista tipsun omistajista jolla räjähtää pää♥ :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, voin niin allekirjoittaa tuon. Tuon koiran kanssa oon oppinut miljoona asiaa, mitkä pitää tehdä sitten joskus toisin muiden koirien kanssa. Että nyt vaan oikeasti sitä yhdessäoloa ja suhteen vahvistusta, enkä ala vaatimaan Timiltä liikoja, yms. :)

      Poista
  4. Vielä sen verran, että koiralle puhuessa kannattaa käyttää aina samoja sanoja samoissa tarkoituksissa. Muuten ihmisten kieli on aivan liian vaikeaa koiralle.
    Esim. meillä sanotaan "mamma menee kauppaan" aina, jos lähdetään ilman koiraa ja koiran pitää jäädä kotiin eikä siis pääse mukaan. Sanomme "valmis", kun joku toimenpide on loppu, kampaaminen, kynsienleikkuu tms. Illalla sanotaan "nukkumaan" jne. Meillä on olleet nuo termit vuosikymmeniä käytössä, koirat ovat vaihtuneet, sanat pysyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tähän oon itsekin nyt alkanut kiinnittää enemmän huomiota, koska jos haluan koiran tulevan luokse, niin en voi vaihdella sanaa "tule tänne", "tänne", "timi", "haloo", jne. mitä näitä nyt aina välillä on.. Että tästä edespäin käytän vain tuota ensimmäistä. Ja sitten taas kun kotoa lähdetään, sanotaan aina "tullaan sitten takaisin", ennen lähtöä ja koira osaa hyvin yhdistää sen siihen, että ollaan menossa ilman sitä ja raahautuu vain sängyn alle nukkumaan. :)

      Poista