8.1.2014

Edelleenkin kutittaa.

Pitkin vuotta kirjoittelin Timin iho-ongelmista. Niitä tutkittiin, ja viimein diagnoosiksi annettiin kapi. En ihan hirveästi siihen uskonut, mutta hoidin koiran loislitkuilla ja muilla aineilla mitä elliltä mukaan saatiin. Pakko myöntää, että punertavat ihottumakohdat ihosta lähtivät paranemaan, mutta kutinan jatkuessa ihon hyvä kunto ei hirveästi auttanut. Eläinlääkärillä en nyt ole käynyt, koska meille tungetaan aina se sama antibiootti+voide-kuuri mukaan, enkä siitä enää niin hirveästi innostu, kun Tiki-tiki söi niitä kuureja muutamat viime vuonna.

B-vitamiinin aloittamisen jälkeen Timpan runsas karvanlähtö on lakannut ja anturat ihan pehmeät, lumesta ja jäästä huolimatta. Koira kuitenkin raapii ja järsii itseään ihan yhtä paljon kuin ennenkin. Sen korvissa uusiutuu vähintään kerran kuussa hiivatulehdus ja silmät vuotavat (kuitenkin nyt talvella enemmän kuin ennen, joten uskon sen olevan hyvin yhteydessä vuodenaikaan ja sisäilman kuivuuteen). Viljathan me viime vuonna jätettiin pois, joten olen yrittänyt etsiä nyt jotain muita syötä kutinaan.

Liian vähärasvainen ruokavalio? - Timi saa päivittäin erilaisia öljyjä, esim. rypsiöljyä, kookosöljyä, kalanmaksaöljyä, pellavasiemenöljyä tai lohiöljyä, joten en usko että kyse ois tästä. Ruokavaliossakin on erilaisia lihoja, rasvaisia ja vähärasvaisia, joten ehkä tämä ei ole se todennäköisin syy.

Kuiva huoneilma? - Tämä varmasti on yksi syy, talvi aiheuttaa tälle omistajallekin ongelmia ihon ja silmien kanssa, mutta Timillä ongelmat ovat jatkuneet paljon pidempään, ei tämä varmaan siis vuodenajasta riipu.

Täit/kapi? - Tätä vaihtoehtoa en enää usko, vaikka ellit yrittäisi tätä syyksi pistääkin.

Kipuilu? - Tätä olen miettinyt paljon. Timppa nimittäin järsii aina samaa jalkaa, mutta muuten se kyllä rapsuttelee itseään ihan joka puolelta. Timi myös usein makoillessaan piippaa muutaman kerran, enkä vielä ole siihen syytä keksinyt. Pitäisi ehdottomasti kuvauttaa koira, josko sillä jotain kipuja olisi.

Olen miettinyt koiralla eliminaatiodieetin aloittamista, mutta se on kuitenkin niin kovatöinen juttu, että tekisin mieluusti ihan mitä tahansa muuta. Timi syö viikottain sian/broilerin sisäelimiä, sikaa, nautaa, kalkkunaa, kanaa, lammasta ja joskus riistaa. Lisäksi kasviksia ja lihaisia luita. Useat noista ruuista on allergisoivia, joten aikamoista hakuammuntaa allergisoivan aineen löytäminen voisi olla, mutta pakkotilanteessa aletaan tuota eliminaatiotakin kokeilemaan!

Olisiko lukijoilla meille vielä jotain vinkkejä?

8 kommenttia:

  1. Voihan jukra. Olen muutamia vuosia yrittänyt saada selkoa Oman Vilini kutinoista enkä oikeastaan hullua hurskaammaksi tullut. Voisit kokeilla vaikkapa aina 10 päivää yhtä lihalaatua, kyllä siinä huomaa jo, tuleeko muutosta. Jätä kaikki keinotekoinen pois, vain luonnollisia herkkuja, jotka ovat samaa lajia kuin se syötettävä liha.
    Nuo ellit ovat usein ihan pihalla ja avuttomia koiran kutinan suhteen ja kun parempaa eivät osaa neuvoa, niin määräävät antibioottia sun muuta. Ja niitten turha syöttö laittaa elimistöä sekaisin, ja ihan turhaan. Kokeile antaa viikon pari maitohappobakteeria, vaikkapa SevenPlus-merkkistä, sen kun jauhaa ja sekoittaa pieneen määrään ruokaa, niin menee sujuvasti sinne minne pitääkin. Älä myöskään anna mitään sokeripitoista Timille.
    Nukkuuko Timi yöt raapimatta?
    Voi kuinka mielelläni auttaisin, mutta en osaa, hakuammuntaa tosiaan on ja usein ei ole edes kysymys varsinaisesta allergiasta, vaan jostain muusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen myös niin kyllästynyt noihin eläinlääkärikäynteihin, että yritän välttää niitä parhaani mukaan. Voisin tosiaan alkaa kokeilemaan noita lihalaatuja - pakkohan se jostain on aloittaa. Herkut meillä onkin ihan kokonaan pelkkää täyslihaa, mielellään sellaisia joissa ei ole mitään säilöntäaineita ja Timille usein kuivaankin esim. maksaa tai munuaista palkaksi. Kiitos tuosta maitohappobakteerivinkistä, kokeilen sitä!

      Ja yöt menee ihan hyvin. Aikalailla koira vaihtelee yön aikana paikkaa, joten olen miettinyt että onko se kutinaa, kipua vai huvikseenko vaan vaihtelee? Mielestäni ennen on nukkunut ihan omassa pedissään yöt.

      Poista
  2. Voi ei, en osaa kyllä auttaa teitä :/ Toivottavasti löytyy syy eikä tarvisi eliminaatiodieetille ruveta. Toisaalta sekin on tietysti varmaan loppujen lopuksi parempi kuin jatkuva epävarmuus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se. Harmittaa katsoa, kun toista selvästi häiritsee, eikä lenkkeilykään ole mukavaa, jos puolen tunnin aikana pitää muutaman kerran pysähtyä.. Pian kyllä siirrytään eliminaatiojuttuihin, jos ei muuta keksitä. :P

      Poista
  3. Mie kävin läpi aikoinaan eliminaatiodieetin ensimmäisen pumini kanssa. Oli sen vaivan arvoinen. Todettiin sen olevan allerginen kaikelle lisäaineella ja reagoi jopa oliiviöljyyn. Pistettiin pannaan kaikki teollinen, niin ihmisten kuin koirienkin elintarvikkeet missä oli vähänkään mitään ylimääräistä. Lihoista ainoa mikä aiheutti allergiaa oli kala. Toki ehti neljässä vuodessa herkistyä monelle ja varmaan oli ristiallergiaakin. Noin kymmenen vuotiaana saattoi jo syödä melkein mitä vain saamatta heti oireita. Meillä eläinlääkäri Ulla Eskelinen oli operaatiossa korvaamaton ja häneltä sai myös vuosien varrella aina uutta tietoa koirien allergioiden hoidossa. Yhden kortisoonikuurin syötin ja sen jälkeen en ole sitä myrkkyä syöttänyt eläimilleni.

    Mie lähtisin ensimmäisenä etsimään kipua koirasta. Eläinfysioterapeutille (Mikalle) ja sitten kokeeksi kipulääkekuuri. Niillä jo saa jonkinlaista osviittaa onko oireiden aiheuttaja kipu. Sen jälkeen jos epäilyttää vielä niin koiran läpivalaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Enpä oo ajatellutkaan, että esim. oliiviöljy voisi olla syy. Meilläkin kuitenkin syötetään niin montaa öljyä, että mistä sitä tietää vaikka olisi joku niistä. Miekin pelkään vähän sitä, että kun koira on herkistynyt niin monelle jutulle, niin eliminaatio ei se helpoin keino ole, mutta varmaankin tehokkain.
      Pitääpä soitella tuonne eläinfysioterapeutille, en tullut edes ajatelleeksi häntä, vaikka kuullut olenkin. :)

      Poista
  4. Voi Timppaa. :/ On kurjaa, kun elämä on tuollaista. Tiedän mistä puhun, kun katson jaloissani makaavaa koiraa, joka juuri lopetti raapimisen.

    Atopia? Tarjoan tätä vaihtoehtoa tarjoamasta päästyäni, koska se on hyvin yleistä koirilla, mutta sitä ei osata diagnosoida eikä tiedetä miten paljon sitä esiintyy (enemmän kuin uskotaan).

    Hiivaan auttaa yleensä, että jättää kasvissoseesta pois kaikki omenat, porkkanat ja muut, joissa on sokeria. Mutta te taidattekin jo mennä aikalailla vihreillä rehuilla. Jos olen käsittänyt oikein.

    Eliminaatiodieetti ei ole mitään muuta, kuin sen tiedon upottamista koko perheen kuulaan, että koiralle ei saa antaa _mitään_ (jos koira saa yhden väärän herkkupalan, kaikki alkaa alusta, se pitää muistaa). Ja kaikki alle neljän viikon on huijausta. Se on piinallista aluksi, mutta siihen tottuu ja se menee lopulta omalla painollaan. Minä olen sen kaksi kertaa käynyt läpi, enkä suosittele kenellekään muuta kuin pakon edessä, ellei asu yksin, eikä käy koiran kanssa ikinä missään.

    Jalan kalttaaminen saattaa olla sijaistoiminto kutinasta, mutta kipuilu kuulostaa myös yhtälailla loogiselta. Pitää kuitenkin muistaa, että myös kutina on kipuilun yksi muoto. Mutta röntgen ja fyssari ovat toki helppoja keinoja löytää asioita tai sulkea niitä pois. Suosittelen minäkin.

    Ota tavoitteeksi vuodelle 2014 Timin asioiden selvittäminen. Kyllä se siitä, tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Atopiaa olen miettinyt itsekin paljon sen jälkeen kun ollaan juteltu teidän Aidasta, se ei mikään poissuljettu vaihtoehto ole. Kasvissoseessa saa nyt vain vihreitä juttuja, joten en tiedä miksi nuo korvatkin puskevat tuota hiivaa ihan kokoajan. Voihan se tietenkin johtua muustakin ruoka-aineesta, mutta olisin itsekin olettanut että porkkanan poisjätön jälkeen tilanne olisi edes vähän kohentunut.
      Eliminaatiosta olen lukenut paljon ja koska olen perheessämme ainoa joka Timille ruuat ja makupalat antaa, niin se ainakin helpottaisi sitä, ettei tarvitsisi kokoajan porukoille selostaa, että mikä ruokaa koiralle annetaan. Isäni tosin tykkää antaa Timille "palkkoja" eli makupaloja lenkin jälkeen, joten ne pitäisi unohtaa.

      Juurikin eilen mietin, että kun niitä tavoitteita kirjoittelin ylös aikoinaan, niin olisi vain pitänyt toivoa, että saadaan asiat järjestymään. Kaikki muu, mitä ehditään ja jaksetaan tehdä on vain plussaa. :)

      Poista