15.6.2014

Luonnetta testaamassa.

Tänään oli edessä kauan odotettu luonnetesti. Jotain ennakkoarvioita mulla oli, mutta lopulta päätin olla jännittämättä ja katsoa vaan mitä eteen tulee.

Luonnetesti 15.6.2014, Loue (Tervola)
Tuomarit Jari Keinänen ja Reijo Hynynen

Jatibin Don Timi
LTE +140, laukausvarma

TOIMINTAKYKY +1 kohtuullinen
Tuomarin kommentti: Liikkui pimeässä huoneessa hyvin, löysi aika nopeasti. Kelkkaa pelkäsi enemmän.

TERÄVYYS +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Tuomarin kommentti: Hyvin rehellinen, ei aggressiivinen. Tuomarin ei tarvitse miettiä, että nappaako koira lopulta sormista kiinni, vaan Timi otti avoimesti vastaan.

PUOLUSTUSHALU +1 pieni
Tuomarin kommentti: Halua puolustaa löytyy. Kelkkakokeessa Timi puolusti ensin laumaansa, mutta kelkan lähestyessä meni minun taakse 'piiloon' ja luotti siihen, että "äiti hoitaa".

TAISTELUHALU -1 pieni
Tuomarin kommentti: Välillä vähän taistelee. Erikoiskokeessa (tuomari sekä minä yritimme leikittää - ei leikkinyt) ei yhtään, mutta vähän esim. kelkkaa vastaan. Voisi olla enemmänkin, joten sitä pitää ruokkia, jolloin koiraa on helpompi kouluttaa.

HERMORAKENNE +1 hieman rauhaton
Tuomarin kommentti: Vähän kuormittuu, hyvät arjen hermot. Vähän puhaltelua, liikehdintää, hermoilua testin aikana.

TEMPPERAMENTTI +3 vilkas
Tuomarin kommentti: Mieli ei tee tepposia, havainnoi oikeisiin asioihin, havannoi terävästi oikeaan aikaan.

KOVUUS +1 hieman pehmeä
Tuomarin kommentti: Ei ihan ehtinyt toipua edellisestä järkytyksestä, kun toinen tulee jo vastaan. Muistaa jonkun verran, jää jumimaan. Pehmeyttä hieman enemmän kuin kovuutta, joka tekee koirasta käsitellessä helpomman.

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Tuomarin kommentti: Koira on avoin, ei mielistele, rehellinen, päästää ihmisen luokseen, luottaa. Ei mitään ongelmia.

 LAUKAUSPELOTTOMUUS +++ laukausvarma

Tiesin Timiltä puuttuvan taisteluhalua ja siinä kun yritettiin koiraa leikittää, niin sanoin lopulta että ei tämä kyllä kotonakaan leiki ikinä, yksi lelu on sellainen josta se tykkää, joten lopetettiin siihen. Kelkkakokeessa se alkoi haukkua kelkkaa tosi aikaisessa vaiheessa ja tosiaan lopulta siirtyi taakseni hihnan mitan päähän "karkuun". Ei meinannut lähestyä kelkkaa ollenkaan ja sain aika kauan houkutella, että se tuli kelkan luokse.
Uhkaavan ihmisen hyökätessä meitä kohti Timi haukkui ja siirtyi siinäkin taakseni. Palautui nopeasti ja lähti ihan hyvillä mielin miehen mukaan.
Tynnyritesti oli yllätys, koska Timi kiskaisi siinä itsensä koko hihnan mitalta karkuun eikä meinannut lopussa millään lähestyä tynnyriä. Se oli selvästi koko testin kamalin juttu. Pimeässä huoneessa löysi minut aika pian, kun kutsuin pariin kertaan.
Laukauksissa ei mitään ongelmaa. Siinä mieleen painuneimmat jutut testistä, olen kyllä tulokseen tosi tyytyväinen. :) Tiibetinspanielit ry:n sivuilta kun katsoo tuloksia, niin ne ovat vaihdelleet miinustuloksista +150:een, joten en osannut yhtään odottaa että millaiset pisteet me saataisiin.

4 kommenttia:

  1. Hieno tulos! Juuri tuollainen perheen lemmikin luonteen tulee ollakin, ystävällinen ja luokseen päästävä. Helppo käsitellä. Kiltti. ♥
    Sovelsin tuohon testiin mielessäni meidän edesmennyttä Viliä ja olisi varmaan kaikkiin reagoinut samoin, paitsi laukaisut eivät olleet Vilin mieleen, pelkäsi kovin aina kaikkia paukkuja. Ukkosenilmaa ei, mutta esim. uudenvuodenraketteja.
    Onneksi olkoon! Timi on kiva koira! Nyt on oikein mustaa valkoisella, virallisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Olin kyllä tosi tyytyväinen lopputulokseen ja osan osasin jo arvella etukäteen. On kyllä mielenkiintoista että suurin osa tiibetinspanieleista saa luoksepäästävyydestä +3, vaikka rotumääritelmän mukaan tipsun pitäisi olla pidättyväinen vieraita kohtaan! Seurakoiriksihan nämä on jalostettu, joten Timinkin tulokset vastaa hyvin sitä odotusta mikä seurakoirille on. :)

      Poista
  2. Tosi kiva, että oot tulokseen tyytyväinen, eikä testissä tullut mitään suurempia yllätyksiä vastaan! :D Ja kyllähän se omistaja kuitenkin aina parhaiten oppii tietämään, miten oma koira jossain tilanteessa tulee käyttäytymään! ;)

    Kiinnostais kovasti Kertunkin kanssa päästä luonnetestiin, mut toisaalta se vois joltain osin olla Kertulle ehkä turhan rankka kokemus, kun kuitenkin on vielä aika herkkä ja epävarma nuorukainen... No täytyy katsoa, jos joskus vaikka sattuisivat johonkin lähelle järjestämään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnetesti on kyllä henkisesti tosi rankka koiralle, vaikka mitään traumoja siitä ei pitäisikään jäädä. Timi tosiaan puuskutti testin aikana ja sen jälkeen nukkui monta tuntia, kun oli viritetty ihan äärimmilleen, kun tuli niin paljon ärsykkeitä testissä. Mutta ehdottomasti kannatan luonnetestejä, niin menkää vain jos jossain lähellä järjestetään! Täälläkään näitä ei yleensä ole, mutta nyt oli reilun tunnin ajomatkan päässä niin piti mennä käymään. :)

      Poista