30.5.2013

Ongelmakoira? Ehei sittenkään.

Hejsan,

käytiinpäs eilen siis hakemassa koira hoitolalta kotiin. ♥ Kouluttajat S ja J kertoilivat mulle ensin, miten Timillä oli mennyt ja sitten harjoiteltiin jotain juttuja käytännössä ja saatiin virallinen koulutussuunnitelma tänne kotiin toteutettavaksi.

Kouluttajat tarkkailivat Timiä myös kotonaan, josta löytyy pari sakemannia ja cairnterrieri, sekä kissoja. Ensimmäisenä iltana, kun Timppa oli mennyt heidän luokseen, se oli hetken haistellut, kävellyt muiden koirien makuualustan luo ja merkannut sen. Siis mitä? Meidän koira? Tuota Timi ei ole tehnyt _ikinä_ minun nähteni, mutta näköjään muut koirat herätti sillä tuota dominanssikäyttäytymistä ja piti heti yrittää näyttää, kuka on tullut taloon.. Kouluttajat olivatkin jatkossa seuranneet Timiä jatkuvasti ja jos koira oli yrittänyt nostaa jalkaa, niin kielto heti - ja Timi tajusi lopettaa. Hyvä niin.

Lisäksi kolmen uroskoiran kanssa Timi oli muuten tullut ihan hyvin toimeen, mutta kaikkia kolmea oli pitänyt yrittää astua.. Timihän aina yrittää alistaa kaikki pienemmät/samankokoiset, joten esimerkiksi se cairni ei ollut yllätys, mutta se, jos Timppa yrittää saksanpaimenkoiran niskaan, eikä edes kerrasta usko kun kielletään/toinen ärähtää, niin onhan se vähän yllättävää kyllä.

Joo, tässä välissä haluan sanoa, millä sanoin kouluttajat Timiä kuvasi. Se on kiva, rehellinen ja ystävällinen koira, joka tulee hyvin toimeen muiden kanssa, muttei ole tietoinen pienuudestaan ja sen huomaa esimerkiksi noissa tilanteissa, kun se yrittää niskan päälle tai merkkailee reviiriään. Olen tehnyt hyvää työtä sen kanssa, että koira tulee helposti autoon, on avoin ihmisille ja koirille eikä hätkähdä isommistakaan jutuista, esim. viereltä kävelevä hevonen on ihan ok. Muutaman päivän aikana Timi oli päässyt tutustumaan myös lähellä olevaan maaseutuoppilaitokseen ja mukaan oppitunneille, ja sielläkin koiralla oli kaikki mennyt hyvin. Se on välillä vähän korvaton, mutta irtiollessaankin se oli kuitenkin mieluummin valinnut lauman kuin karkaamisen.

Nojoo, sitten lähdettiinkin itse toimintaan eli testaamaan hihnaohituksia ja tilanteita, joissa meillä on ollut ongelmia. Ensin oltiin sisällä ja näin käytännössä, mitä Timi tekee, jos tilaan tuodaan toinen koira, joka oli tällä kertaa kleinspitz. Vähän aikaa koirat haistelivat toisiaan, kunnes Timi alkoi työntää päätään toisen takajalkojen väliin, nostaa tassuja toisen selän päälle ja jos vaan mahdollista astua toista koiraa.  Mulle näytettiin samantien miten toimitaan, ei mitään hyssyttelyä, vaan ehdoton kielto, jota vaan toistetaan tarpeeksi kauan. Oli hienoa nähdä, kun kävin komentamassa koiraa ohjatuilla tavoilla, niin se lopetti touhuilunsa ja tuli suoraan vierelleni istumaan ja tapittamaan minua silmiin. :)

Näiden harjoitusten jälkeen lähdettiin pihalle. Kumpikaan kouluttajista ei missään vaiheessa ollut nähnyt Timin ärisevän, rähisevän, haukkuvan, yms. ei mitään, muille koirille. Harjoiteltiin hihnaohituksia sakemannin kanssa ja Timillä meni älyttömän hyvin, ei mitään muuta ongelmaa kuin jonkun verran piippaamista. Toivon, että hihnaohitukset menis kotonakin näin. :)

Meillä nyt ei siis ole mitään muuta ongelmaa kuin Timin liian suuri ego, se ei missään vaiheessa halua myöntää pienuuttaan. Timi on myös vähän "tosikko" eli kouluttajan mukaan se ei oikein osaa leikkiä muiden koirien kanssa. Tätä pitää alkaa harjoitella siis enemmän. :) Jatkossa miekin lupaan olla tiukempi käytöstapojen kanssa ja alkaa pitämään koiraa enemmän irti ja treffailemaan koirakavereita. Tarkoitus olisikin tässä joku päivä lähteä myös sosiaalistamaan koiraa kaupungin hälinään, me kun asutaan aika kaukana keskustasta ja enimmillään täällä on tullut lenkillä se 4 ihmistä vastaan. ;)

Kaikin puolin mulla jäi ihan hyvä fiilis koko tapaamisesta. Oli myös ihan mahtava tunne saada vauva kotiin ♥ Kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta, sitä me nyt tarvitaan!

4 kommenttia:

  1. Tiesinhän minä, että Timi ei mikään ongelmakoira ole, Timi on vaan tipsu. Omintakeinen jääräpää.
    Noudata nyt saamiasi ohjeita säntillisesti, niin että te molemmat sisäistätte ne. Vaikeintahan on koulutuksessa tuo ihmisen rooli, siinä tulee helposti lepsuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt on kyllä johdonmukaisuus se, mitä tarvitaan. Helposti meilläkin tulee ajateltua, että eihän se ole kuin pieni koira vaan, mutta yllättävän suuri luonne sillä kuitenkin on.

      Poista
    2. Jos olet facebookilainen (ainakin ikäsi puolesta voisit jo olla :) ), niin sieltä löytyy hauska ryhmä Tiibetinspanielit (Suomi). Suosittelen liittymistä ryhmään, sieltä saa vertaistukeakin ja paljon piristystä päivään.

      Poista
    3. Hei pitääpä käydä katsomassa! Kiitos vinkistä. :)

      Poista