28.1.2014

Energiaa!

Vaihteeksi ajattelin taas kirjoitella meidän tämänhetkisistä ruokailuista. Musta oli aivan hullua, kun jokunen aika sitten tuttavani pyysi multa apua koiranpennun raakaruokintaan. Multa? Hah, en ole itsekään ihminen, joka laskisi koirien vitamiinintarpeet tarkalleen. En laske niitä koiralle, koska en laske niitä itsellenikään. Käytän omaa järkeäni, luen ja opiskelen raakaruokailusta, ja kyselen neuvoa. Aika paljon kokeilen käsilläni ja katson omalla silmälläni, miltä koirat näyttää.

Ihan terveeltä näyttää. ;)
Timin ollessa raa'alla ruokavalio on aina perustunut pääasiassa lihaan ja kasviksiin, luita se saa pari kertaa viikossa, koska sen vatsa kestää niitä jotenkin tosi huonosti ja T alkaa ulostamaan ns. luukakkaa. Seurailen olemusta ja ulosteita tosi tarkkaan ja monesti korvaan luut purkista otetulla kalkilla.
Timi syö kaksi kertaa päivässä. Kokeiltiin joskus pelkkää iltaruokaa, mutta Timppa alkaa oksentelemaan herkästi vaahtoa, jos vatsa menee liian tyhjäksi, niin tää ollaan pystytty välttämään kahdella ruualla. Timi syö päivässä n. 200 grammaa, yleensä illalla vähän aamua enemmän.

Sikaa, naudan palalihaa, kananmuna.
Timin kohdalla olen harmitellut sitä, että sen ollessa pentu en jaksanut tarpeeksi ottaa selvää raakaruokinnasta, vaan kokeiltiin sitten vähän sitä sun tätä nappulaa. Timpan ulkoinen olemus ja ulosteet on kohentunut raa'alle siirtymisestä selvästi, joten olen iloinen, että uskalsin Luin kanssa syöttää raakaa heti alusta pitäen, vaikka sehän oli jo kasvattajalla tottunut raakaan, niin miksi sitä hyvää pois vaihtamaan.

Lammasta, broilerin sydämiä, kasviksia, kalkkia, kananmuna.
Luigi taas söi alussa kaks kertaa päivässä, mutta nyt ollaan siirrytty yhteen ruokaan, jonka se saa illalla. Luigi syö monipuolisemmin kuin Timi ja sen kanssa oon myös tarkempi lisäravinteiden yms. vitamiinien kanssa. Luigin vatsa kesti alussa tosi huonosti kasviksia jostain syystä, mutta nyt ollaan saatu sopiva määrä tasoitettua. Kuitenkin ruoka silläkin perustuu lihoihin, luihin ja kasviksiin, kuten Timilläkin. Yhteensä ruokaa päivässä Lui saa n. 300-400 grammaa.

Murremix, naudan palaliha, muikkuja, kasviksia, kalkkia, Multipuppy-jauhetta.
Lihat meillä on yleensäkin nautaa, sikaa, broileria/kanaa, kalkkunaa, lammasta, heppaa, lohta/muikkuja, poroa ja riistaa. Timin vatsa ei kestä poroa/riistaa, joten se ei niitä syö, mutta Luigille annetaan silloin tällöin pienehköjä annoksia muiden lihojen kanssa. Meidän molempien poikien yksi ehdoton lemppariruoka on kalkkunankaulat jostain syystä!
Luigille oon tehnyt mixiä, johon tulee vähän monipuolisemmin eri aineksia, esim. lohta, naudanmahaa, sisäelimiä, luista kananjauhelihaa jne. Sitä en kuitenkaan syötä sille päivittäin, vaan tykkään laitella eri lihoja ihan silleen, että itse nään, mitä kippoon menee.

Murremix, naudan palaliha, kookosöljy, kalkki, kananmuna.
Lihoja vaihtelen monipuolisesti, Timi saa aamuisin yleensä nautaa/sikaa/kanaa ja illalla kanaa/kalkkunaa/lohta. Me käytetään paljon Mushin/Maukkaan/Murren Murkinan (yms. mitä näitä nyt on) mössöjä, vaikka tykkäisinkin syöttää koirille ihan oikeaaoikeaa lihaa, jos mulla rahaa siihen olisi. Yleensä aina kaupassa shoppaillessani tutkin ensimmäisenä lihatiskit ja -hyllyt, josko jotain tarjousjuttuja löytyisi. Karjalanpaistilihaa tulee välillä ostettua, kun sitä on -30% tai -50% alennuksella. :D Lisäksi ostan eläinkaupasta naudan ja sian palalihaa, ja iskän peratessa lihoja ym. pyydän aina repimään sieltä sellaiset osat, mitä ihmiset ei syö, mutta koirat syövät.

Karjalanpaistia.
Kalaa (eli lohta tai muikkuja) koirat saavat 1-2 kertaa viikkoon ja sisäelimiä yleensä kerran viikossa (broilerinsydämet on yksi yleinen, joskus sisäelinseosta). Erikseen laitan lihaisia rasvoja ja joskus lampaanrasvaa Luigille, jos ollaan touhuttu paljon ja varsinkin nyt kasvaessa (ja talvikin kaiken lisäksi) se tarvitsee aika paljon energiaa. Timillä kun yritän pitää tuon painon kurissa, niin erillisiä rasvoja en lisäile.

Broilerinsydämiä.

Muikkuja.
Kuidunlähteenä meillä on pääasiassa kasvikset, niin kuin olen jo useampaan kertaan maininnut. Teen aina itse kasvissoseen, johon tulee vihreitä kasviksia ja pakastan sitä sitten. Timin hiivaongelmien takia ei olla laitettu mitään sokerisia juttuja, kuten porkkanaa tai omenaa noihin soseisiin. Luigi tosin rakastaa omenoita jostain syystä, niin sille oon välillä omppua antanut temppuillessa. Myös banaani on meillä välillä kaliumin lähteenä, sitä muussataan vaan ruuan joukkoon.

Muita kuidunlähteitä, joita me käytetään on pellavasiemenrouhe (liotettuna tai kuivana, riippuen lihoista) ja Yrjölän puuroa olen tehnyt myös ja sitä aina joskus koirille laittanut. Timille se on sopinut yllättävän hyvin ja antanut lisäenergiaa, tosin keittelinkin sen vaan hirssistä ja tattarista.

Yrjölän puuro.
Näiden kaikkien lisäksi pidän tärkeänä öljyjä ja niitä meillä meneekin aika paljon. Timi saa aina aamuisin rypsiöljyä/pellavasiemenöljyä ja iltaruokiin molemmille pojille laitan vaihtelevasti noita kahta edellämainittua tai kalanmaksaöljyä tai kookosöljyä. Jonkunlainen lohiöljy tms. meidän pitäisi varmaan vielä erikseen hommata.

Jotta tästä tekstistä tulisi mahdollisimman pitkä ja pitkäveteinen, niin kerronpa vielä, että meidän pojat syö aika runsaasti myös kananmunia. Kananmuna on minusta älyttömän hyvä kombo runsaan ravintoainepitoisuuden takia, sekä ihmisille että koirille ja keltuainen toimii niin hienosti rasvanlähteenä, että välillä rikon ruokaan mieluummin kananmunan kuin laitan erillisiä öljyjä. Kananmunia pojat saa 3-5 kappaletta viikossa.

Muikkuja soseutettuna, karjalanpaistilihaa, kasviksia, kookosöljyä, kananmuna.
Jos ruokavalio alkaa olemaan kasassa ja koirat voi hyvin, niin on turha alkaa hifistelemään ravintolisien kanssa, mutta Luigille haluan varmistaa asioita ja lisään sille Aptuksen Multipuppyä ruokaan, sekä kalkkia. Kalkkia saa Timikin, kuten aiemmin mainitsin ja Timille laitan ruokaan usein myös karpalojauhetta, joka on luonnon vitamiini ja on puhuttu, että se auttaisi virtsateiden hyvinvoinnissa ja T:llä kun on ollut ongelmia virtsakiteiden kanssa, niin vähän varmistellen olen tuota jauhetta lisännyt.

Aptuksen Multipuppy.
Kalkkijauhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti