18.7.2014

Sään vaikutukset rapsutteluun.

Ulkona ropisee taas vettä. Lähiaikoina ollaan täällä pohjoisessakin saatu nauttia helteistä aivan riittävästi, joten on ihan mukavaa että sataakin välillä ja ilma raikastuu. Timin kannalta sade on vaan huonompi homma. Ennen reissuun lähtöäni se oli taas hetken kauluri päässä, koska oli järsinyt itseltään tassut ja hännän tyven verille. Kauluria pidin pari päivää ja annoin niin pientä kortisoniannosta kuin mahdollista, 4 mg:n tabletin jaoin 0.5 mg:n päiväannoksiin.


Tilanteen huomattuani ajattelin ensin että voi vitsit, ei tämäkään ruokavalio sovi Timille. Melkein aloin jo raapustamaan uutta ja hylkäämään nappulat kokonaan, mutta nyt hetken pohdittuani tajuan, että ei nämä ongelmat ihan oikeasti voi johtua vain siitä ruokavaliosta. Tälläkin hetkellä Timi on ihan kunnossa, iho on kunnossa eikä se ole rapsutellut suurempia, vaikka on syönyt ihan samaa kuin aiemminkin. Tuon kaulurihomman aikaan oli ollut viileää ja satanut -> iho aukesi. Nyt kun on ollut lämmintä ja aurinkoista -> kaikki kunnossa

 En tiedä miten me pärjätään sitten taas syksy ja talvi, kun on viileää/kylmää ja sataa. Ehdottomasti on hankittava joku sadehaalari ja opettaa Timi pitämään sitä, samoin kuin tassujenhoito on ihan tajuttoman tärkeää.

No millainen se ruokavalio meillä nykyään sitten on? Nappulana toimii edelleen BritCaren lammas-riisi -nappulat, joita Mustista ja Mirristä olen hommannut. Timi saa nappulaa aamulla ja illalla, yleensä illalla myös lampaanjauhelihaa. Kaksi kertaa viikossa on luupäivä, jolloin T saa lihaisan luun. 2-3 x viikossa laitan ruuan joukkoon myös kananmunan, kun se sisältää niin paljon hyviä rasvoja. Jos tuossa jotain ylimääräistä on, niin tuo nappula, mutta tällä hetkellä seuraan tarkemmin sään vaikutuksia kuin vääriä ruokia.

8 kommenttia:

  1. Mitä mieltä oot tuosta Brit Caresta ku ollaan kummallekkin koiralle mietitty sitä tai acanaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, kattelin noiden molempien ravintosisällöt läpi. Acana näyttää olevan halvempaa, n. 4,50 €/kg kun taas Brit Care maksaa n. 8 €/kg. Meille tuo Brit Care on sopinut suhteellisen hyvin, vaikka siinä onkin mun mielestä paljon ylimääräistä. Ravintosisältöön kuuluu mm. "mannanoligosakkaridit + frukto-oligosakkaridit, kuparisulfaattipentahydraatti, niasiini, kalsiumpantoteeni", joista en edes tiedä että mitä ne on. Acanassa taas on paljon luonnollisemmat raaka-aineet ja ainoa viljalähde on kaura, joka on suuri plussa. Käyttäisin todennäköisesti itse mieluummin tuota Acanaa, mutta se sisältää paljon enemmän kasviksia/hedelmiä/marjoja, jotka sisältävät paljon sokeria ja tuottavat esim. hiivaa korviin ja tassuihin, joten se ei sovi Timille. Proteiinia ja rasvaa näyttää noissa molemmissa olevan aikalailla saman verran, joten uskoisin että ihan hyvää nappulaa ovat molemmat. Testaamallahan se parhaiten selviää. :) Meillä Timille maistui nuo nappulat alussa varsinkin tosi hyvin, mutta nyt se on alkanut vähän nirsoilemaan..

      Poista
  2. Ruokavalio saattaa kumminkin helpottaa oireita. Esim. tietyt vitamiinilisät kuten sinkki ja biotiini, omegat + maitohappobakteeri saattaa helpottaa kutisevaa koiraa, kun ne tukee ihoa sisältäpäin. Meillä on kutisevalla koiralla käytössä apteekin megaderm josta omegat ja sitten kuurina saa biotinfortea, jossa on sinkki ja biotiini. Maitohappobakteeria saa koko ajan ruoan seassa. Ootko miettinyt että lähtisit fiksailemaan ruokaa niin, että jätätte papanat pois? Ei siis välttämättä mitään raakaruokaa, vaan jätät vaan naput pois. ostat vaikka kalkkunan tai muun jauhelihaa, jonka paistat tai annat raakana ja siihe keität esim. tattarista (kasvi ei allergisoi useita koiria) puuron ja ostat hyvän vitamiinilisän ja öljyn. Nää kutinat on vaikeita. Me painittiin niiden kanssa pahat kolme vuotta. Nyt eletään ns. "parempaa vaihetta", mutta kuivilla ei olla vieläkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! :-) Aina mukava kuulla muiden kokemuksia. Meillä Timi söi noin vuoden verran raakaa, mutta jossain vaiheessa vaihdoin eläinlääkärin allergianappulaan ja siitä tähän Brit Careen. Tiedän sen sisältävän niin paljon ylimääräisiä aineita, että oon todellakin miettinyt sitä lihan syöttämistä, koska silloin ainakin tietäisin mitä koira saa (kuten ylemmässä kommentissa sanoin, Brit Caressa on paljon aineita joista en edes tiedä mitä ne on). Pitää jalostaa vähän tätä ideaa ja etsiä tietoa nuista vitamiinilisistä, koska niitä me ei olla ikinä hirveämmin syötetty.

      Poista
  3. Ihana koira sulla ! Meijän edesmennyt tipsu oli myös timi :) ja aika hyvä sattuma,että meiltäkin löytyy kaksi tipsua ja molemmat syövät myös tota brit caren lammas riisi nappulaa :) koiramme ovat hieman nirsoja ja toinen on herkkä vatsainen, niin nuo nappulat on toimineet hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Onpa hauska sattuma. :) Hyvä kuulla että teillä on toiminut tuo Brit Care. Meillä oli aiemmin käytössä Royal Caninin Hypoallergenic -nappulat, mutta ne eivät sopineet Timin vatsalle yhtään.

      Poista
  4. Mä olen entistä varmempi siitä mistä ollaan puhuttu.

    Tervetuloa kerhoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon paljon pyöritellyt mielessäni keskusteluja joita ollaan käyty tästä asiasta ja yhä enemmän alan kallistua sinne atopian suuntaan. :/

      Poista