7.9.2014

"Tämä kirja sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää!"

Vuosien saatossa oon lukenut aika monta koirakirjaa. Osa niistä on ollut huonoja, osa hyviä - ihan niin kuin normi romaanitkin. Aika monen kirjan kannesta voit löytää tekstin "tämä kirja sisältää kaiken mitä sinun tarvitsee tietää".

Hartaasti toivon, että kukaan ihminen ei usko sitä. Vaikka olen lukenut päälle 30 kirjaa, lehteä ja ihan yhtä monta nettisivustoa läpi, niin en siltikään tiedä kaikkea. Koiraharrastuksen yksi hienoimpia puolia on se, että tietoa on yhtä paljon kuin on harrastajiakin ja oikeaan paikkaan löytäessäsi opit taas jotain uutta, jos vaan viitsit kuunnella ja toivottavasti kokeilla kuulemaasi myös käytännössä.

Vaikka olen myynyt lähiaikoina aika monta kirjaa, niin silti niitä löytyi hyllystä melkoinen määrä ja päätin esitellä niitä teille myös.

 
- Roger Tabor : Ymmärrä koiraasi, 100 vinkkiä
 Kirjassa on esitelty koiran käyttäytymismalleja ja syitä sille. Se on ihan ok, mutta olen lukenut sen vain kerran enkä vakuuttunut niin paljoa, että olisin palannut kirjaan enää myöhemmin uudelleen.

- Kyra Sundance : Leikitellen koiran kanssa
Tämä on yksi uusimmista kirjoista, jonka ostin vähän ennen kuin Luigi saapui meille. Paljon ideoita koiran aktivointiin ja harjotteisiin ja Luigin kanssa testattiinkin osa. Timille ei löytynyt kuin muutama sopiva liike, joten tämä on jäänyt meille nyt vähän turhaksi.


- Helen Dennis & Liz Dalby : Onnellinen koira
Tämä on kirja, jota oon lukenut muutamaan kertaan. Osa tiedosta ihan turhaa (omasta mielestäni väärää) mutta osa ihan järkeenkäypääkin. Lisäksi paljon selkeitä kuvia ja selkeästi selitetty teksti!


- Maarit Laaksonen : Suomen suosituimmat koirarodut
Tää kirja on vuodelta nakki ja muusi, tosi vanha siis eikä edes omani vaan veljeni. Tieto on siis tällä hetkellä vanhaa. Teksteissä on esitelty aina aukeaman verran yhtä koiraa, perustiedot ja pari kuvaa. Kätevä kirja, muistan selailleeni tätä paljon silloin kun Timi oli tulossa meille. Jos tänä päivänä tehtäisiin samanlainen niin rodut olisivat varmasti erejä, ainakin osa.


- Taina Morottaja : Pentulaatikosta parhaaksi kaveriksi
Tämä on myös yksi lemppareistani. Kirjan alkuosassa on asiaa emon hoidosta ennen synnytystä, tarinaa synnytyksestä ja sitten edetään koulutukseen ja siihen, että koira alkaa olla aikuinen ja handlaa perusjutut. Erittäin kätevä kirja, vaikka olikin kerrottu yhden rodun kautta ja siksi ehkä vähän tylsä. Kuitenkin olen palannut tähän useamman kerran jälkikäteenkin, esimerkiksi harrastusosioon.


- Malin Ekblom : Koiran luonnollinen ruokinta
Kattava kirja, jos uskoo barffiin ja siihen, että ruokinnasta n. 70 % pitäisi olla lihaisia luita, loput lihaa ja vähän kasviksia. Koska en usko, niin voisin kyseenalaistaa aika paljon kirjan sisällöstä. Pieni vihkonen täynnä tietoa, mutta jokainen voi miettiä että sisäistääkö tuon tiedon vai ei. Jos suunnittelet koirasi raakaruokintaa, niin ekana ei kannata aloittaa tästä opuksesta!


- Trevor Warner : Koirien elekirja, 100 elettä.
Pieni ja paksu kirja. Yksinkertaisesti ja lyhyesti selitettynä eleitä, esim. hännänheilutus ja sen merkitykset. Erittäin hyödyllinen, vaikka osa onkin ihan turhaa.


- Noora Valkila : Kasvata koirasta kunnon kaveri
Sain tämän kerran lahjaksi ja luin ihan hetkessä sen läpi, koska kirja todellakin vei mukanaan. Olen myös palannut siihen myöhemmin monta kertaa uudelleen. Aiheina sosiaalistaminen, pentuaika, leikkiminen, liikunta, aktivointi, harrastukset. Siis monen monta tärkeää juttua. Tämä kirja on ehdoton suosikkini, ja jos pitäisi suositella lukemaan yksi koira-aiheinen kirja, niin se olisi tämä. Selkeä teksti, selkeät kuvat ja jäsentelyt. Tykkään!


- Liisa Kukkanen : Koiranäyttelyyn!
Hyödyllinen opus, joka kannattaa lukea ennen kuin näyttelykehiä lähtee valtaamaan. Osittain vanhentunutta tietoa, koska säännöt ym. ovat muuttuneet, mutta tarpeellinen kuitenkin eikä tätä pituudellakaan ole pilattu.

Siinäpä muutamia kirjoja hyllystä, jotka halusin nostaa esille. Mielipiteet ovat omiani, enkä halua yleistää!
Olisiko sulla antaa jotain koirakirjavinkkejä? Mikä on ehdoton suosikkisi, entä täydellinen floppi?

6 kommenttia:

  1. tuo leikitellen koiran kanssa! Mahtava kirja !

    VastaaPoista
  2. Juuri tuolla sinun otsikolla mainostuvat kaikki koirakirjat. Ja mitä vielä! Niin moni kirja on suoraan sanoen huono! Yhdessä amerikkalaisessa ongelmakoirakirjassa sanottiin, että "täytyy lisätä koiran ulkoilua ja liikuntaa" ja seuraavassa lauseessa "koiran lenkin täytyy olla ainakin 20 min. päivässä". Voi niitä amerikkalaisia koiria, jotka pääsevät vain seuraavan tolpan kohdalle. :(
    Minullakin oli sama aihe useita vuosia sitten: http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/2010/08/koirakirjoja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä just, vähän kyllä mietityttää että mitä ne tyypit oikeasti miettii jotka nuita kirjoja kirjoittaa. Ja uskooko niitä vielä joku. :P
      Käyn katsoon tuon sun laittaman linkin. :)

      Poista
  3. Hauska postaus! Mä oonkin monesti miettinyt pitäisikö ostaa tuo "Kasvata koirasta kunnon kaveri" ja nyt taitaa käydä niin, että joku päivä kipaisen ostoksille ;) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, kiva jos tykkäsit! Kannattaa kyllä aivan ehdottomasti käydä ostamassa tuo. :-)

      Poista