11.9.2014

Mitä tänään syötäisiin..?


Tuntuu, että kirjoittelen tänne blogiin näitä ruokailupostauksia ihan kokoajan. Vaikken todellisuudessa edes kirjoita. Kuitenkin, oikean ruokavalion etsiminen Timille on aika suuri osa meidän elämää tällä hetkellä, joten kyllä sitä tekstiäkin kyseisestä aiheesta syntyy.

Eräs lukijamme ehdotti edellisten pohdintojeni jälkeen, että vaihtaisin kokonaan pois nappuloista. Sitähän mie oon tässä itsekin miettinyt että mitä järkeä sitä nappulaa on syöttää, kun siinä on kuitenkin suurin osa aineista sellaisia joista en tiedä yhtään mitään ja silloin myös allergisoivien ainesosien löytäminen on aika haastavaa! Vaihdoimme siis ruuaksi kananlihan, jonka lisäksi Timi saa kananmunia 2-4 x viikossa ja maitohappobakteereja. Broilerin siipiä ym. lihaisia luita menee myös pari kertaa viikossa. Kokeilin syöttää myös tattaria hiilarin lähteenä, mutta eipä tuo koiruus suostunut sitä syömään ja suurin osa kasviksista allergisoi, joten ne on pannassa.

Nooh, kanan kanssa meni about 3 päivää ja Timillä alkoi aivan tajuttomat kutinat. Kun sanon että tajuttomat kutinat, niin todellakin tarkoitan sitä, koska en oo ikinä nähnyt tuon koiran raapivan itseään niin paljon kuin se silloin teki. Kana ei selvästikään sopinut T:lle yhtään. Kokeilimme sitä jonkin aikaa, mutta tulos oli sama. Lopulta tilanne oli se, että minun oli pakko antaa kipulääkettä että koira rauhoittui hetkeksikään - kanan syönti loppui siihen.
Tällä hetkellä me ollaan jonkun aikaa syötetty nyt lammasta. Toivotaan sen sopivan vähän paremmin kuin tuo kana, merkittäviä muutoksia vielä ei ole tapahtunut koska tuota lammasta on tosiaan mennyt vasta 4 (vai 5?) päivää.

Mitkä lihat Timille eivät siis ainakaan sovi? Listattuna kutakuinkin näin:
- Kana; vatsa menee hieman löysälle, mutta kutinat on ehkä pahin oire. Lisäksi hengitys haisee, samoin korvat (vaikkei niissä eritteitä synnykään).
- Poro; vatsaoireita pienistäkin määristä.
- Nauta ja sika; kutisee, kutisee! Lisäksi silmät vuotaa ja korvat tulehtuvat herkästi.
- Kalkkuna; närästys ja löysä vatsa.

Mitä jäljelle siis jää? Tää lammas, joka on nyt kokeilussa. Peura ja lohi myös, joita kumpaakaan en ole pelkästään syöttänyt, joten niiden sopivuudesta en osaa sanoa. Testaillaan, testaillaan. Raportoin taas myöhemmin, että miten meillä tämän lampaan kanssa alkaa sujumaan.

7 kommenttia:

  1. En nyt muista tarkkaan Timin ruokajuttuja, sietääkö hyvin jotain nappularuokaa?
    Meillähän oli Vilin kanssa ikuinen ongelma ruuan suhteen, tuntui, että mikään ei sopinut, loppujen lopuksi. Ei varsinkaan nappulat. Loppujen lopuksi taisi olla lammas se kaikkein sopivin ja sitten jossain vaiheessa naudanjauheliha. Milloin raakana, milloin kevyesti höyrytettynä tai paistinpannulla pyöriteltynä.
    Sitten meillä oli käytössä rotaatiodieetti, luontaishoitajan neuvosta. se sujui muistaakseni myös jotenkuten.
    http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/2011/01/ruokalistaa-ja-onnellista-oloa.html

    Tavoitehan on, että koira voi hyvin. Siinä tapauksessa, että et löydä sopivaa lihalaatua Timille, mutta on olemassa joku kuivamuona, jota Timi sietää hyvin, niin ruoki sillä. Miljoonat koirat tulevat hyvin toimeen nappuloilla (miljoonat muut taas eivät...), mutta valitse se, joka sopii Timille. Vaikka muut sanoisivat mitä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timi ei siedä nappulaa, ainakaan niitä merkkejä mitä ollaan kokeiltu (RC Hypoallergenic, Nutro Choice, Brit Care). Aiheuttavat ongelmia ihossa ja anturoissa. :(
      Kokeillaan nyt tuota lammasta ja toivotaan että se on sopiva. Ainakin tiedän listaamistani lihoista suurinpiirtein ne jotka eivät sovi. Käyn vilkaisemassa tuota rotaatiodieettiä, on nimittäin ihan uusi termi minulle.

      Poista
    2. Royal Canin on Hill'sin ohella ehkä kauheinta paskaa mitä kalliissa paketissa on tarjolla. Suosittelisin kokeilemaan sellaisia kuin Acana (jos lammas on toistaiseksi ok niin lammas-omena) ja Taste of the Wildin lammasruoka, esimerkiksi. Mutta jos nappulaa, niin ekana jättäisin tuon Royal Caninin kaikkine versioineen kaupan hyllylle.

      Poista
  2. Huh, ei käy kateeksi. Muistelen, että ystävän ihoallerginen koira söi jossain vaiheessa ainakin peura(nappuloita?), koska tais olla juurikin ainut, joka ei aiheuttanut oireita. Lohta saa ainakin Mustin ja Mirrin pakastealtaista annospalakuutioina, Jalo sitä jossain vaiheessa söi hyvällä ruokahalulla, kunnes tuli stoppi ja piti taas siirtyä (sika)nautajauhikseen :D

    Nappuloita meillä menee suht vähän, aamuaterialla aktivointipallurasta syötynä ja välillä noitten lihakuutioiden seassa. Royal Caninin Mini Exigent on ihan kelpo kamaa, siinä on eniten lihaa ja vähiten muita aineksia (maissi, riisi), joita yleensä on paljon enemmän esimerkiksi just lihapitoisuuteen. Mutta tossakin on "siipikarjanlihaa". Sitten Jalo saa lihan ohessa kasvispalluroita, myös sieltä pakastealtaasta. Onko sillä muuten merkitystä, syötätkö lihat raakana vai kypsennettynä? Miten esimerkiks ihan perinteinen Yrjölän puuro sopis, ainakin hetkellisesti kokeiluun?

    Mä en kyllä ymmärrä noista ruokajutuista juur yhtään mitään, meillä kun on aina ollu ongelmana saada Jalo ylipäänsä syömään jotain :) Tsemppiä teille sopivan sapuskan etsintään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrjölän puuroa me kokeiltiin joskus pienempänä, mutta silloin mitään oireita ei ollut niin en osaa sanoa. Voisihan sitä kokeilla uudelleen, koska ei tosiaan hirveästi saada niitä kuituja syötettyä tällä hetkellä mistään. Välillä annetaan pellavasiemenrouhetta, joka on ainakin tähän mennessä sopinut hyvin!
      Enkä muuten osaa vastata tuohonkaan, että onko väliä että annanko kypsänä vai raakana, koska tähän mennessä olen antanut kaiken raakana. Joillekin koirille tosiaan sopii paremmin kypsennetty/höyrytetty liha, joten pitäisiköhän sitä kokeilla sitten..

      Muutenhan Timille maistuu ruoka tosi hyvin. Joskus oli nappuloiden kanssa ongelmaa, mutta sekin meni ohi kun huomasi että pakko syödä niitä koska muuta ei tipu. :D Pentuaikoina siis. Kiitos tsempeistä!

      Poista
  3. Onko Timi syönyt purkkiruokaa ja sietääkö sitä?
    Muistan Vilin ajoilta erään naishenkilön, joka otti yhteyttä ja kertoi allergisen koiransa syövän aina yhtä ja samaa purkkiruokaa, se oli ainoa, jota sieti ja sitä ostettiin eläinlääkäriltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain vaiheessa kokeiltiin RC:n Hypoallergenic -purkkiruokaa, mutta se ei sopinut sen paremmin kuin samaa merkkiä oleva nappula. Paljoa ei olla noihin purkkiruokiin tutustuttu, mutta hyvä että otit asian puheeksi, käynkin katsomassa millaista valikoimaa sieltä puolelta löytyy. :)

      Poista