7.10.2014

On kesä lyhyt niinkuin haave saavuttamaton, siitä, mikä ois voinut olla toisin



 Kuten on jo aiemmin tullut esille, niin syksy on ehkä pahinta aikaa Timin ihon kanssa. Tai sitten kevät, tai talvi. :-D Kesällä iho pysyy suht. hyvänä, kunhan se ei hirveämmin kastu ja aurinko lämmittää. Kyllähän Timi ui viime kesänäkin, mutta jostain syystä sen jälkeen iho ei edes pahasti aukeillut.

Syksyn kylmyys ja kosteus saa kyllä rapsutusvimman päälle aivan samantien. Tällä hetkellä Timi on järsinyt auki neljästä jalasta kolme (juurikin jalat, eikä anturoita), yhden jalan varpaat märkivät viime viikolla ja kainalotaipeet on myöskin vaihtelevasti kirkkaanpunaisina. Korvat ja silmät on pysyneet hyvissä kunnossa, eikä mitään eritteitä niistä ole tullut.

Kaikkien ruokakokeilujen jälkeen alan vain miettiä, että onko mun oikeasti hyväksyttävä tämä tilanne. Että ruokavaliosta riippumatta koira kutiaa, se järsii itseään ja rapsuttelee. Ihohan on muuten oikein hyvännäköinen (ei siis kuiva ollenkaan) ja karvaa kehutaan tämän tästä. Karvaa lähtee, mutta muistaakseni sitä on irronnut aina suurinpiirtein yhtä paljon.

Hankinko siis eläinlääkäriltä kortisonia tai kipulääkkeitä ja yritän syöttää niin pientä annosta, että rapsuttelut pysyisivät poissa? Annanko koiran vaan rapsutella itseään, so what? Pidänkö kauluria aina sen aikaa, että pahimmat kohdat paranevat? Voi kun joku osaisikin antaa suorat vastaukset.


8 kommenttia:

  1. Enhän minä mitään tiedä, mutta meidän edesmennyt Vili oli juuri samankaltainen, söi mitä söi, niin kutina ja muu huono vointi aina yllätti. Turkki oli Vililläkin komea. Aina ruokaa toiseksi vaihdettaessa luulin, että nyt, nyt tärppäsi, mutta ei.
    Luulen, että Timi ei ole ruoka-aineallergikko. Se lienee jotain muuta. Väärin toimiva immuniteetti eli liian herkästi johonkin/kaikkeen reagoiva immuunisysteemi? Joku sisäelimen krooninen vaiva? Joku yliherkkyys jollekin?
    Kuten huomaat, ei ole apua kommentistani. Joka tapauksessa, jos kutina häiritsee liikaa Timin elämänlaatua, niin kortisoni saattaisi olla se pelastus, pienimpänä mahdollisena annoksena tietenkin. On halpa pilleri, se on myös yksi etu.
    Meidän Vili oli samankokokoinen kuin Timi, sai 2,5mg joka 3. päivä, kutinat pysyivät aisoissa, mutta kaikkea muuta oireilua oli silti. Vilin todellisista vaivoista en tiedä, mitä olivat. Kortisonin lopettamisen jälkeen (sai vuoden verran) annoin 2,5mg kortisonia satunnaisiin kutinoihin, aina auttoi.
    http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/p/yhteenveto.html

    Onko Timillä kausia, jolloin ei kutia? Silloin voisi antaa kortisonia vain tarvittaessa eli kutinan yllättäessä tai silloin, kun on tarve parannella purtuja ihopaikkoja, ettei tarvitsisi kauluria käyttää. Minulle neuvoi yksi eläinlääkäri, että ei pitäisi antaa jatkuvasti kortisonia, mutta aina tarvittaessa ja seuraava pilleri vasta sitten, kun taas alkaa kutista uudestaan eli ei ennaltaehkäisevästi.
    Voi, kunpa osaisin olla avuksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta saadaan suljettua pois esimerkiksi sisäelimissä olevat sairaudet. Kivuthan ollaan tutkittu aikoinaan fysioterapeutilla ja hierojalla - kumpikaan ei löytänyt ainakaan lihaksista/nivelistä mitään, joten vaiva voi olla sisäinen tai sitten juurikin herkästi reagoiva immuunisysteemi.. Tutkitaan ja luetaan siis lisää. :-) Aika lailla kutinat on jatkuvia, mutta iho ei todellakaan aina ole auki vaan paranee välillä ja iho aukeilee eri kohdista.
      Samalla voisin kysellä eläinlääkäriltä tuosta kortisonista lisää ja yritetään saada säädettyä mahd. pieni annostus, jolla Timin kutinat mahdollisesti pysyisivät poissa.

      Poista
  2. Harmillista tuo Timin kutina :/ Kunpa siihen löytyisi jokin apu tai helpotus..

    Voimia teille kutinan kanssa!

    VastaaPoista
  3. Toistan itseäni: Atopia.

    Lääkkeenä joko Atopica tai kortisoni. Atopica on kallis, mutta tuo monille kaivatun avun. Kortisoni on halvempi. Molemmissa hyvät ja huonot puolensa, erilaiset. Molemmat loppuelämän lääkkeitä.

    Meillä auttaa myös pukeminen ja kuivana pitäminen. Pesut pahentaa, joten ne jätettiin pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atopicaa vilkaisin, mutta tuo hinta on todellakin tällä hetkellä ainakin liian korkea. Kokeillaan siis mieluummin kortisonia, vaikken sitä hirveän mieluummin syöttäisi! Timillekin pitäisi ehdottomasti hankkia kurahaalari tms. joka pitäisi kuivana näillä syksykeleillä.

      Poista
  4. Pääasia olisi, vaikka syytä kutinoille ei löytyisikään (kuten ei meidän tapauksessammekaan), että Timin elämä olisi helpompaa. Kutina on todella kauhea riesa, niin koiralle kuin omistajallekin joutua seuraamaan toisen raapimista voimatta auttaa.
    Kortisoni (Prednison/Prednisolon) 5mg 100 kpl maksaa noin 5-6 euroa.

    PS. Kyllä tuo Timi on sitten nätti koira. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut aivan totta! Apua me nyt ensisijaisesti tarvitaan, vaikka siitä kortisonista.
      Ja kiitos, onhan se! :-)

      Poista