15.3.2015

Kun koiraharrastus on vaan niin kamalan kallista.

Niinhän sitä aina sanotaan. Tällä hetkellä meillä ei ole hirveämmin menoja, joten ei ole myöskään niitä kuluja ja selvitään mun mielestä aika siedettävillä summilla.

Ruokintakustannukset:

Ruokana syötettävä lampaanliha totta kai maksaa, tässä menneet Vauhti-Raksun tilauksemme:

27.9.2014:
Lampaan luut 10 kg - 30 €
Lampaan luuton jauheliha 5 kg - 35 €
Lampaan rasvapala 1 kg - 5 €
> Yhteensä siis 70 €.

8.11.2014:
Lampaan luuton jauheliha 5 kg - 35 €
Murre Alkuvoima Vire -kasvispalat 1 kg - 6,75 €
> Yhteensä siis 41,75 €.

20.12.2014: 
Lampaan jauheliha+elimet 5 kg - 28,50 € (joulualennus).
> Yhteensä 28,50 €.

7.3.2015:
Lampaan luuton jauheliha 5 kg - 35 €
Murre Alkuvoima Vire -kasvispalat 1 kg - 6,75 €
> Yhteensä siis 41,75 €.

Tähän lisäksi vielä Apteekista ostettava sinkki+biotiini joka kestää n. 2-3 kuukautta (n. 10 €/purkki), B-vitamiiniliuos joka kestää n. 2-3 kuukautta (8 €), maitohappobakteerijauhe (n. 10 €) joka kestää n. 2 kuukautta. Lisäravinteisiin menee siis n. 170 €/vuosi.

Lampaan luita ostettiin heti alussa iso määrä ja olen laskeskellut niiden riittävän suurinpiirtein kesäkuulle asti, eli ei todellakaan ollut paha summa, vaikka kertaostona tuntuikin paljolta. 5 kg jauhelihaa kestää kerrallaan tuon 2-3 kuukautta, eli n. parin kuukauden välin laitetaan tilausta menemään.

Harrastuskulut:

Mitä me tällä hetkellä harrastetaan? Ei mitään. Näihin kuluihin menee siis vain jotkut satunnaiset namit tai herkut, joita ostetaan kerran puolessa vuodessa ja yksi pussi maksaa 4 €. :D
Tottahan toki ostin vasta meille uuden jälkiliinan ensi kesää varten, joka maksoikin sitten noin 10 euroa(?), mutta on varmaan ikuisuuskamaa, jos vaan huolehdin siitä paremmin kuin edellisestä jälkiliinasta.

Jos harrastaisin Timin kanssa sitä mitä haluaisin, niin kävisin vuosittain näyttelyissä ainakin muutaman kerran, jolloin näyttelymaksuja kerääntyisi itsessään n. 150-200 €, johon päälle vielä näyttelypaikalle matkustaminen, siellä syöminen ja mahdollinen yöpyminen. Lisäksi tälle vuodelle on suunnitelmana kiertää niin monet mätsärit kuin mahdollista, niiden ilmottautumismaksu on jotain 5-6 €/kerta ja jos kuvitellaan että käydään vaikka 10 mätsäriä vuodessa niin niistä kertyy se reipas 50 €.

Lisäksi haaveilen doboilusta, jolloin dobokurssi maksaisi vähän koirakoulusta riippuen n. 90-100 euroa. Omat välineet kotiin maksaisivat suurinpiirtein 130 euroa; dobo-pallo n. 40 euroa, tasapainotyyny n. 40 € ja doboiluun opastava kirja n. 50 €.

Yhdistysten ja liittojen jäsenmaksut:

Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa (jäsenmaksu 39 €/vuosi), Tiibetinspanielit ry:ssä (jm 26 €/vuosi), Australianpaimenkoirat ry:ssä (30 €/vuosi), Rovaniemen Käyttökoirat ry:ssä (jm 30 €/vuosi) ja Suomen Karva-Kavereissa (jm 40 €/vuosi). Pelkkä yhdistysten jäsenyyskin vie lompakostani siis 165 euroa vuodessa.

Muut kulut:

Timillä on näiden juttujen lisäksi vakuutus, jonka hinnan suuruudesta en tosin ole varma. Tänä vuonna kuluihin kuuluu myös syksyllä otettava rokotus ja joka kevät ja syksy varmistellaan terveyttä matolääkkeellä. Onnekseni voin sanoa, että oon vihdoinkin onnistunut rajoittamaan koiratavaroiden ostoa joten niistä ei oo ongelmaa rahapussille syntynyt!

Kuulostaako sun mielestä meidän kulut paljolta? Paljonko teidän koiranpito kustantaa? 

Ps. VIELÄ MUUTAMA PÄIVÄ AIKAA OSALLISTUA ARVONTAAN!

16 kommenttia:

  1. Ite en osaa sanoa kuulostaako paljolta, koska vältän meidän omien kulujen laskemista viime hetkeen asti...;) Meidän ruokakustannukset on varmaan vähän enemmän kuin teillä, koska koiruja on kaksi. Rompun nappulat ja lihat ei onneksi maksa niin paljon kuin Glorian, jolle sopii vain tietyt (kalliit...) lihat. Ruokinnasta tulee siis varmaan kaikista isoimmat kulut, kun otetaan vielä lisäravinteet mukaan.

    Muuten menee sitten satunnaisiin kisamaksuihin 18-20e/krt. Kisoissa käydään ehkä korkeintaan viidesti vuodessa. + muutamat epäviralliset, jotka on noin 5e. Romeon näyttelyt maksaa onneksi kasvattaja, koska meillä on tuo yhteisomistussopimus.Trimmimaksut tulee onneksi vain Glorian osalta, kun kasvattaja trimmailee Rompukan. Itse olen opetellut trimmausta niin hieman trimmiväli Gloriallakin pitenee. Kyllähän tähän harrastukseen menee rahaa, mutta toisaalta en itse pidäkään tätä harrastuksena, vaan koirat on tärkeitä perheenjäseniä.;) Usein olen kuitenkin koirien takia rahapussi tyhjänä, sillä opiskelijana en käy vielä töissä. Olenkin todella kiitollinen vanhemmille, jotka mahdollistaa meidän harrastamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhemmilla on kyllä iso rooli täälläkin. Tälläkin hetkellä kaikki Timin ruuat ja lisäravinteet maksetaan sieltä vanhempien pussista, samoin vakuutus. Sellaiset turhat heräteostokset (joita tosin tulee tosi vähän nykyään), maksan itse, samoin kuin yhdistysten tms. jäsenyydet. Kahden koiran ruokinta toki maksaa enemmän, niin maksoi täälläkin silloin kun Luigi vielä talossa asusteli. Hyvä jos tuntuu kuitenkin että summat on ihan siedettäviä! :-) On muuten varmaan kätevää, kun osaat itse trimmata Gloriaa niin saatte pidettyä sitä turkkia kurissa, hyvähyvä! Kiitos kun jaoit teidän kokemuksia! :)

      Poista
  2. Kyllähän koiran pitämiseen kuluu rahaa, toki siihen onneksi voi vaikuttaa itse esim. mitä koira syö (marketin nappulat vs. eläinkaupan/lekurin ruoka, tarjousten hyödyntäminen, jne.) Koiran omistaminen ei onneksi velvoita liittymään jäseneksi liittoihin ja harrastaakin voi halvemmalla kun vaan käyttää mielikuvitusta :) Meillä koiria löytyy kaksi ja olen kyllä huomannut että se toinen koira repäisee lompakkoon huomattavan isomman loven kuin yksi! Koirien ruokaan menee suurin osa rahasta, mutta syötän niille mieluummin laadukasta ruokaa kuin jotain jauhopapanoita. Siihen päälle eläinlääkärikulut, vakuutukset n. 400€ vuodessa, varusteet jos niitä tarvitaan, harrastukset kun/jos siihen liikenee rahaa niin kyllä meidän taloudessa koiriin menee vuodessa neljänumeroinen luku helposti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, kyllä varmasti tulee kuluja kahdella koiralla! Jos itse joutuisin maksamaan kaikki kulut, niin yhdessäkin olisi pitelemistä. Innolla odotan sitä päivää, kun kaikki kulut on mun maksettavana ja tosiaan kun haaveilen vielä siitä isommasta harrastuskoirasta, joka sitten syökin enemmän ja harrastukset vie rahaa, huhhuh. :-D Mulle on kans ehdotonta, että laadukkaaseen ruokaan + lisäravinteisiin panostan, maksoi se sitten paljon tai ei! Helppoa olisi varmasti syöttää jotain kaupan vehnänappulaa tai ihmisten ruuantähteitä, mutta kun se ei Timillä toimi niin se ei toimi ja silloin me syötetään laadukasta ruokaa. Kiitos kommentista! :-)

      Poista
  3. Yksi säästövinkki, joka saattaa toimia: heti pääsiäisen jälkeen tai jo pääsiäislauantaina saattaa luutonta, pakastettua lammaspaistia saada marketeista todella edullisesti. me saimme yhtenä vuotena Prismasta kilohintaan pari euroa, tämä onni potkaisi tosin vain kerran, seuraavana vuonna tilasivat vissiin vähemmän paistia, kun ei enää jäänyt myymättä.
    Toinen vinkki: Mihinkään järjestöön ei kannata kuulua, jos ei itse koe sitä tärkeäksi. Eli pitää pohtia, mihin haluaa kuulua ja minkä jäsenyyden voi lopettaa.
    Kolmas vinkki: Kannattaa miettiä myös, mitä rokotuksia koirasi todella tarvitsee. Mitään turhia ei kannata ottaa vain eläinlääkärin ja lääketeollisuuden tulojen lisäämiseksi. http://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines
    Neljäs vinkki: Myös madotuksen tarvetta kannattaa miettiä eli järki mukaan siihenkin. Mikä on tarpeellista, se täytyy antaa ja tarpeeton jättää pois-periaate. :) Harrastaessa tietenkin täytyy uhrautua sääntöjen mukaan tiettyihin rokotuksiin ja madotuksiin...
    Viides vinkki: Koiran tarvikkeita kannattaa ostaa toisten koiranomistajien virheostojen myynti-ilmoituksista. Huuto.net, tori.fi jne. Harmi, että Facebookin tiibettiläisten sivuilla ei saa myydä mitään, chihuahua-sivuilla saa ja sieltä olen saanut omalleni hyvää tavaraa halvalla ja saanut myös omia virheostojani myytyä.
    Luulen, että tiedätkin nämä kaikki vinkit entuudestaan, mutta ehkä joku blogisi lukija hyötyy näistä.
    Mukavaa kevättä teille sinne pohjoiseen! ☼

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olekaan ajatellut tuota pääsiäisen jälkeistä aikaa, kiitos siis vinkistä! Toivottavasti löydetään lammasta edullisemmin. Oikea paisti olisikin ihan unelma, kun tällä hetkellä on sitä lampaanjauhelihaa. Samaten olen nyt ajatellut erota ainakin Auspai-yhdistyksestä, muissa haluan pysytellä mukana ja kärryillä, mutta tuon koen hieman turhaksi tällä hetkellä. Kiitos paljon vinkeistä, varmasti jollekin lukijallekin on näistä hyötyä. Ja ihanaa kevättä sinne myös! :-)

      Poista
  4. Tosi kiva kirjoitus ja inspiroivakin vielä. Päätin laittaa ylös tämän kuun kulut ja tarkkailla omia koirakulutustottumuksia kriittisesti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mukava kuulla että inspiroiduit! Innolla odotan postausta jos päätät myös blogin puolelle kirjoitella kuluistanne. :)

      Poista
  5. Mulla on kaksi keskikokoista koiraa, joilla ruuat, vakuutukset jne vimpan päälle ja harrastetaan aktiivisesti läpi vuoden useampaa lajia, en uskalla edes laskea kokonaiskuluja, voipi mennä helposti pari tonnia per vuosi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuluja varmasti kertyy paljon! Toisaalta kun alkaa laskemaan sitten vaikkapa päivää kohden niin ei se summa välttämättä niin iso ole, kertasummana vaan kuulostaa paljolta.

      Poista
  6. Me harrastamme Tuitun kanssa aktiivisesti doboa, ja voin sanoa, että ilman minkäänlaisia kursseja ollaan kyllä pärjätty vallan mainiosti. Myöskään tasapainotyynyä tai puolipalloja ei ole hommattu. Pelkästään dobopallon (koosta riippuen hinta 35-80 €) ja dobokirjan (n. 50 €) kanssa ollaan menty tähän asti, ne riittävät ensi alkuun vallan mainiosti. Kirjaakin löytää monista kirjastoista, joten sitäkään ei välttämättä ole pakko edes omaksi hankkia. Dobo ei siis tosiaan ole mikään kallis harrastus, ja suosittelen kyllä aloittamaan jos vain vähänkin kiinnostaa :)

    sheltinkanssa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, ehkä mä sitten itsekin uskaltaudun jossain vaiheessa Timin kanssa Doboa kokeilemaan ilman kurssejakin. :)

      Poista
  7. Mä en edes uskalla laskea, kuinka paljon meillä menee rahaa vuodessa elukoihin... paljon - korjaan, törkeästi.

    Olen ajatellut monta kertaa laskevani vuoden ajalta kaikki kulut, mitä tulee. Ensimmäinen aloitus tyssäsi siihen, kun koirani meni yllättäen polvileikkaukseen (reilu 1000e), sitten seuraava yritys aloittaa laskut kaatui yllättävään koiran sairastamiseen (800e) ja seuraavaa yrityskertaa en uskalla edes ajatella :D

    Meillä rahaa menee kolmen (kohta neljän) koiran vakuutuksiin (n. 250e/koira), ruokaan (ovat sekaruualla. 6kg säkki kestää n. 2-2,5kk ja maksaa n. 58e), luihin ja palkkanameihin (koska olen pakkomielteinen ostamaan kaikkea koirakamaa, uppoaa näihin varmaan n. 20e/kk), jäsenyyksiin (varmaan n. 80e/vuosi?), kurssimaksuihin (agility n. 200e/puoli vuotta, erilaiset kurssit 80-100e), kisa- ja treenimatkoihin. Tulee käytyä myös muutaman kerran vuodessa näyttelyissä (n. 50-100e/reissu kuluineen) ja doboon ostin pallon n. 40e. Omistaja on kova hamstraamaan koiratavaroita, niin niihin uppoaa yllättävän hyvin rahaa. :D eli pitäneekö tarkentaa..... ehkä tyydyn vain sanomaan et kallista on!

    Dobossa järjestetään paljon tutustumiskertoja, suosittelen edes sellaisen käymistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni teidän kulut kuulostaa ihan hurjan paljolta, mutta useamman koiran kanssa se on totta kai aina kalliimpaa. :D Nyt muistin itsekin, että viime vuonna meillä meni Timin silmäoperaatioon se +1200 euroa ja lisäksi muutama kerta käytiin eläinlääkärissä iho-ongelmien kanssa. Nuo sairastelut on aina niin yllättäviä, ettei niihin osaa varautua ja rahaahan niihin menee!

      Poista
    2. Eläinlääkäriin saa kyllä uppoamaan hyvinkin nopeasti uskomattoman paljon rahaa..! Jätin tuosta listauksesta vielä rokotukset pois (rabies joka vuosi kaikille metsäjälkiharrastuksen takia), eikä mejään juurikaan uppoa rahaa jos sitä vain omaksi ajankuluksi treenailee (veripurkki kaupasta n. 5e, sitten sieni ja narua..), kisat on sitten n. 30e+matkakulut.

      Varmasti mekin saataisiin kuluja pienennettyä, jos oikein pihistelisi, mutta itse en halua esimerkiksi ruuassa pihistellä (laadukas ruoka). Välineiden ostoon voisi alkaa kiinnittämään huomiota, eli pitäisi lopettaa niiden uusien pantojen ja remmien, kuppien ja kippojen sekä petien osto ellei oikeasti ole tarve... ;)

      Poista
    3. Noita tarvikkeitahan on nykyään kyllä niiin pilvin pimein, vaikka ja minkälaista ja varmasti jokaiselle sopivaa väriä ja kuviointia. Miekin haluaisin Timille uusia pantoja ja hihnoja, mutta samalla pannalla ollaan menty nyt noin puolitoista vuotta ja Hurtan nahkahihna on kestänyt useamman vuoden! :D Ruoka on kuitenkin meilläkin se josta ei pihistellä eikä laadukkaista lisäravinteista.

      Poista