27.10.2014

Lisäravinteet, hyötyä vai haittaa?

Siis miten ihmeen nopeasti tämä aika menee? Mun mielestä kirjoitin just eilen (heh) tänne blogiin, mutta huomasinpas että siitä on jo yli kaks viikkoa. :-D No mutta, ei selityksiä. Aina aika ja kiinnostus ei vaan riitä.

Aattelin vähän kirjotella näistä lisäravinteista tarkemmin, mitä me käytetään. Kun viimeksi kirjoittelin jotain raakaruokinnasta, niin sain fiksummalta vinkkejä lisäravinteista ja meille suositeltiin sinkkiä, D-vitamiinia ja A-vitamiinia, kun Timi ei tällä hetkellä saa maksaa. Lueskelin sitten vähän lisää ja mulle tuli ihan sellanen "oonpa ollut idiootti" -olo, koska luin sinkin vaikutuksista ja siellä luki mm. siitä, että jos jotain lisäravinnetta käyttää niin sen kannattaa ehdottomasti olla sinkki, koska se "vaikuttaa monen muun lisäksi entsyymitoimintaan, ihoon, turkkiin sekä spermaan". (Lainaus: katiska.info - Sinkki)

Kävinkin sitten samantien hakemassa Apteekista Biotiini Fortea, joka sisältää metioniinia, biotiinia ja sinkkiä. Ollaan syötetty sitä nyt 3 viikkoa "hoitoannoksella", eli 1 tabl./pv ja jossain vaiheessa siirrytään sitten ½ tabl./pv. Ja voin myöntää, että sinkin vaikutukset on ollut ihan huikeat.
Pari viikkoa syöttämisen aloittamisen jälkeen kysyin isältä, että onko hän huomannut mitään muutoksia koirassa. Ihan kuin yhdestä suusta mun vanhemmat totesi, että Timi ei oo järsinyt itseään enää paljoa mitään eikä rapsutellut myöskään. Se järsii itseään vain lenkin jälkeen anturoista, koska ne jäävät märäksi. Tähänkin on tulossa korjaus kun ajattelin, että aletaan kuivaajalla kuivaamaan ne anturat ja tassut ihan oikeasti kuiviksi. Sadehaalari olisi ihan täydellinen ostos tässä vaiheessa. Muuten koiran iho ei ole ollut auki varmaankaan siihen kolmeen viikkoon? Pitäisi pitää tarkempaa "päiväkirjaa", niin muistaisin paremmin.

B-vitamiinia olen käyttänyt viime syksynä, jolloin totesin, että siitä oli apua anturoiden kuntoon aivan selvästi. Otin sen myös tänä syksynä käyttöön, ja meillä menee Vitabalans Oy:n B-balans -liuos. Ostetaan aina se 100 ml pullo läheisestä eläinkaupasta, mutta seuraavalla kerralla tilaan varmaan litran pullon, kunhan siinä on käyttöpäivämäärää.

Lisäksi eilen ostin vahingossa E-vitamiinia, kun piti ostaa D-vitamiiniliuosta. :-D Aloin tässä lukemaan pullon kyljestä E-vitamiinin käyttötarkoitusta ja tajusin sitten, että se taitaakin olla enempi aktiivisille koirille tarkoitettu kun tällaiselle sohvanvaltaaja-Timille. Katsotaan käytänkö tämän pikkupullon sitten, vai myynkö eteenpäin ja hommaan sen D-vitamiinin sitten.

B- ja E-vitamiiniliuoksista, jotka meillä on käytössä, voit lukea lisää täältä.

Maitohappobakteerina käytetään Biobak:kia, joka tasapainottaa suolistoa ja auttaa myös näihin ruokavaliomuutoksiin, joita meillä aika paljon on ollut. Tuotekoostumuksessa lukee ensimmäisenä "ohra", joten en tiedä kuinka hyvä tuote tämä on. Vinkkejä muista maitohappobakteereista otetaan vastaan.

Seuraavaksi pitäisi hommata siis se D-vitamiini ja joku muu maitohappobakteeri. A-vitamiini myös, koska maksaahan meillä ei syötetä tällä hetkellä. Oon tuosta sinkistä nyt niin innoissani, että jos sillä ja tassujen kuivaamisella saadaan järsimiset kuriin, niin ois kyllä mahtava juttu.

8 kommenttia:

  1. Voi mikä aihe! Liippaa niin läheltä. Olen itse kummastellut tätä kaikkea lisäravinnerumbaa, myös kyseenalaistanut sitä, taka-ajatuksena se, että tietävätkö kaikki, mitä antavat, vai antavatko vaan kaikkea ja paljon.

    Ostin Katiskan Jagsterilta "ABC: Koiran raakaruokinta" e-kirjan .http://www.katiska.info/ejulkaisut/ravitsemus-epub/abc-koiran-raakaruokinta/
    Ihan hyvä hankinta. Ostotapahtuma vaan oli erittäin monimutkainen tai sitten en tajunnut tarpeeksi, vaikka käytän nettiä paljon kaikkiin ostoihin yms. Siinä seuraa mukana taulukko, jota täyttämällä selviää oman koiran lisäravinnetarve. Niin pitkälle en ole vielä kuitenkaan ehtinyt.
    Olen itse melkolailla ulalla, mitä lisäravinteisiin tulee. Ennen vanhaan ei sellaisista puhuttu mitään, siksi minunkin on ollut vaikea hyväksyä lisäravinteiden tarvetta todellisena tarpeena. Ensimmäiseksi tuli mieleeni firmojen bisnes ja ihmisten höykytys. :)
    Mutta olen nyt ymmärtänyt, että asioita on tutkittu, sitähän ei ennen tehty eikä ollut varmaan keinojakaan. Olen vielä etsimässä sitä, mitä katson sitten tarpeelliseksi omalle pikkuhurtalleni.
    Muistui mieleeni lapsuudestani, kun äiti (äitini kävi töissä, ei siis ollut kotona) oli sanonut minulle, että minun tulee joka päivä koulusta tultuani ottaa ruokalusikallinen kalanmaksaöljyä. Sehän oli siihen aikaan todella yököttävän makuista! Niinpä annoin sen lusikallisen joka päivä koiralleni. Musti tykkäsi siitä. Taisin tehdä tietämättäni koiralleni palveluksen. :) Kyllä sen turkki kiilsikin.

    Monet antavat koiralleen kalanmaksaöljyä. Olisiko se yksi vaihtoehto? http://www.katiska.info/?s=kalanmaksa%C3%B6ljy Voi olla, ettei tuo linkki toimi. Minäkään en oikein haluaisi antaa maksaa koiralleni, sehän sisältää nykyään liian paljon huonoa sen hyvän lisäksi.
    Mielestäni tuo Biobak on ihan hyvä valmiste, ohra siinä mainitaan viimeisenä eli vähäisempänä. Luulen, että se ohrajauho auttaa bakteereita imeytymään paremmin. Ja todella ilahduttaa kuulla, että Timi voi paremmin! ♥
    Nyt jatkan omaa perehtymistäni aiheeseen. :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Voin myöntää, että oon itsekin (edelleen) aika skeptinen noiden lisäravinteiden suhteen enkä niistä ihan hirveästi ole lukenut. Ensimmäistä kertaa varsinaisesti lisäravinteita ostin, kun Luigi tuli meille ja syötin sen pennusta asti raa'alla ja halusin varmistua, että L saa kaikki tarvittavat aineet. Myönnän myös, että silloin laskin aineet tarkemmin kuin nyt. Kyllähän se mietityttää, että tarvitseeko se koira ihan oikeasti kaikki samat purnukat kuin omistajakin, jopa enemmän. Tällä hetkellä meidän ruokavalio on kuitenkin aika suppea, niin uskon että Timille on näistä enemmän hyötyä kuin haittaa. Jos Timi olisi terve ja syöttäisin sille maksaa, hapanmaitotuotteita, ym. niin en tiedä syöttäisinkö sille hirveästi mitään lisänä. Katiskaa olen käyttänyt myös paljon, mutten vielä ole hankkinut tuota "ABC: Koiran raakaruokinta", vaikka tarkoitus jossain vaiheessa onkin.
      Joko olet Facebookissa jäsen "Luonnonmukainen ruokinta ja raakaravinto" -sivulla? Siellä keskustelu on kiivasta ja välillä tuntuu, että menee vielä enemmän sekaisin. Ihan hyviä juttuja kuitenkin, olen tykännyt lukea.

      Poista
    2. Olen kyseenalaistanut siellä "Luonnonmukainen ruokinta ja raakaravinto" - ryhmässä juuri tätä asiaa. Olen itse myös hiukan skeptinen lisäravinteiden suhteen. Nykykoira saa luultavasti parasta ruokaa kuin koira ikinä, koirahan on yleensä ollut perinteisesti jätteiden syöjä eläessään ihmisen kanssa. Luulsi nykykoiran saavan korkealuokkaisesta lihasta ym. kaikki tarvittavat ravinteet. Luin tuolta Finelistä juuri, kuinka mm. naudanliha sisältää vaikka mitä. Sen sijaan, jos koira ei syö kalaa eikä maksaa, niin silloin tarvitaan kyllä lisäravinteeksi D:tä ja A:ta.
      Ja mitä Katiskan Jagsteriin tulee, niin suhtaudun hänen tietoihinsa ja mielipiteisiinsä varauksella. Usein puhuu viisaita, mutta aika usein myös vain omia mielipiteitään, joissa yleensä suhtautuu kielteisesti johonkin, joka muiden mielestä voi olla hyvinkin hyvä asia. Luulen joidenkin pitävän häntä guruna, kaikkitietävänä. :) Arvostan häntä, mutta olen silti kriittinen.
      Ristiriitaisena koen myös sen, että ihminen ei laske omia ravinnetarpeitaan. En tunne ainuttakaan, joka on ottanut selkoa, paljonko tarvitsee seleeniä, sinkkiä, D:tä jne.
      Kinkkistä on. Ei oo helppoa ei.

      Poista
    3. Aivan totta! Kuinka moni ihminen on valmis laskemaan itselleen kaikki vitamiinintarpeet milligrammojen tarkkuudella, että saa varmasti ravinnosta tarpeellisen? En usko, että kovin moni. Proteiinit, hiilarit, ym. on helppo laskea ja nehän saa koirallekin laskettua, jos viitseliäisyyttä riittää. Silti niihin harva kiinnittää niin paljon huomiota kuin noihin lisäravinteisiin.
      Jagsterista olen myös ihan samaa mieltä. Välillä ärsyttääkin kärkkäät mielipiteet tuolla Facebookinkin palstalla, mutta siellä muutenkin kaikki tieto pitää lukea vähän sormien läpi ja tiedostaa sieltä, mikä on itselle tärkeää ja millä tiedolla ei oikeasti tee mitään.

      Poista
  2. Tovi sitten heitin pois vanhentuneet vitamiinijauhepurkin ja harkitsin ostavani uuden. Apteekissa sitten lueskelin tuon APTUS Multidog -jauheen selostetta ja totesin, ettei Jalolla taida olla tarvetta (ei pelkkää kotiruokaa, ei fysiologiseen tilaan liittyvää lisääntynyttä vitamiinitarvetta jne). Ihan ulalla näiden vitamiiniasioiden kanssa kyllä olen, kun omassa ruokavaliossanikin nojaudun pääasiallisesti ruuan monipuolisuuteen ja uskon sitä kautta saavani riittävät vitamiinit ja ravintoaineet. Ja näyttääpä tuo koirakansalainen voivan ihan hyvin, turkki kiiltää niin mahottoman hyvin, että tuskin hirvittäviä puutostiloja ainakaan on olemassa :) Enemmän pelkäisin sitä, että lähtiessäni lisäilemään koiran ruokaan lisävitamiineja yms, joiden (yhteis)vaikutusmekanismeja ja annostuksia en täysin ymmärrä, olisi tuloksena vääränlainen koktail ja pahimmassa tapauksissa haittavaikutuksia sen vuoksi.

    Ihmisillähän sinkin sanotaan vaikuttavan yleisesti vastustuskykyyn ja etenkin ihon kuntoon, joten saattaapa se Timilläkin olla tosiaan helpotus kutinoihin! :) Jalo käy tassupesulla jokaisen lenkin jälkeen vähänkin kostealla ilmalla, kun tassut kurastuvat. Tämä siisteyden takia (ei hiekkaa sisälle, kiitos), mutta ei oo kyllä tassuvaivojakaan ikinä ilmennyt. (Koputetaan puuta...) Joku aika sitten ostin eläinkaupasta tassukuivaukseen mikrokuitupyyhkeen, ja suosittelen sitä kyllä kokeilemaan. Märällä nurmikolla kastuneet, muuten puhtaat tassut kuivahtavat ihan ennätysnopeasti sen kanssa froteepyyhkeeseen verrattuna, ja isomman kaverikoiran kuratassutkin pyyhkiytyivät siisteiksi kiitettävän hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo vitamiini- ja lisäravinnemaailma oikeasti aika haastava. Mutta, yritetään nyt Timillä pitää nämä perusjutut kunnossa. Hyvä kuulla, että teillä pärjää Jalo ihan ilmankin niitä! Kyllähän mullakin mietityttää, kun pyrin ruokkimaan Timin mahd. luonnonmukaisesti ja silti tungen sille vaikka ja mitä lisäravinteita.
      Tuota mikrokuitupyyhettä pitääkin harkita aivan ehdottomasti, jos noin hyvin on teilläkin toiminut! :-) Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Täältä löytyy paljon tietoa elintarvikkeista: http://www.fineli.fi/

    VastaaPoista